Steven Holl, 2010 Jencks Ödülünün Sahibi Oldu



 

RIBA tarafından düzenlenen Jencks Ödülü’nün bu yılki sahibi Steven Holl oldu. Jencks Ödülü, mimarlık disiplinine hem teori hem de uygulama alanlarında uluslararası anlamda katkıda bulunan isimlere veriliyor.

RIBA’nın onur ödülüne ismini veren Charles Jencks; 2010 yılı ödülünün sahibi Holl hakkında şu değerlendirmede bulundu:

“Steven Holl vaktini, yazı ve mimarlık arasında bölüştürmüştür. Teori ve pratik arasındaki bu iki yönlü çalışma, pek çok temanın farklı ölçeklerde, üzerinde düşünülerek geliştirilmesini sağlamıştır. Evler ve şapeller gibi daha küçük ölçekli işlerinde Holl; ışık etütlerini –direkt, eğik ve girift yüzeyler üzerine yansıyan renkler- temel alan, katmanların ve yönlerin keşfine dayalı bir estetik yaratmıştır.  

Bu etüt, her ikisi de teorik sorgulamanın formlarını oluşturan suluboya çalışmaları ve fenomenoloji yazıları sayesinde daha da ilerletilmiştir. Sonuç olarak; Carlo Scarpa’nın görme dışında diğer duyuları da harekete geçiren çalışmalarıyla ilişkilendirilebilecek, 'haptik' (dokunma duyusuna dayalı) bir mimari ortaya çıkmaktadır.

Büyük ölçekte ise, daha kavramsal ve sistematik modelleri inceler; Menger Süngeri olarak bilinen fraktal cismi ya da gözenekli yapı gibi strüktürel ve bilimsel fikirleri araştırır.

ABD ve Çin’de gerçekleştirdiği kentsel ölçekli projeleri pasaj, buluşma ve toplumsal refah gibi toplumsal düşüncelere sıkı sıkıya bağlıdır ve geleneksel düzeni farklı ölçeklerde sağlar.

Renk, ışık ve fenomenoloji Holl’ün kentsel mekân üretiminin de düşünsel altyapısını oluşturur. Tüm bunlar domestik mimari, yazı ve suluboya çalışmaları ile birlikte, etkileyici ve az rastlanan bir tutarlılık oluşturur.”
 
Steven Holl, 30 Kasım 2010 günü Charles Jencks’in oturum başkanlığında RIBA’da vereceği konferansın ardından ödülüne kavuşacak.