STFA’nın Mısır’da İhale Mücadelesi

STFA yetkilileri, İskenderiye-Kahire Enerji İletim Hattı’nın yapımı için açılan ihalede, finansör bankanın, STFA’nın devre dışı bırakılması için Mısır Elektrik İletim Şirketi’ne baskıda bulunduğu görüşünü savunuyor.

Konunun, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in gelecek hafta Mısır Dış Ticaret Bakanı ile yapacağı görüşmede gündeme gelmesi bekleniyor.

STFA yetkilileri, İskenderiye-Kahire Enerji İletim Hattı’nın yapımı için açılan ihalede, finansör bankanın, STFA’nın devre dışı bırakılması için Mısır Elektrik İletim Şirketi’ne baskıda bulunduğu görüşünü savunurken, Türk yetkililerin devreye girerek çözüme katkıda bulunması istendi.
STFA Mısır Bölge Müdürü Tahsin Usluoğlu, hattın yapımı ile ilgili olarak Elektrik Bakanlığı’na bağlı Mısır Elektrik İletim Şirketi (EETC) tarafından uluslararası ihaleye davet edilecek şirketleri belirlemek üzere açılan yeterlilik ihalesi için aralarında Türkiye’den STFA’nın da bulunduğu şirketin 22 Mayıs 2004’te başvuruda bulunduğunu ifade etti.
Şartnameye göre 5 hafta içinde açıklanması gereken sonuçların henüz açıklanamadığını kaydeden Usluoğlu, alınan duyumlara göre, bu projeyi finanse eden Japan Bank for International Cooperation (JBIC) adlı bir banka ile danışman konumundaki iki şirketin EETC üzerinde baskı kurarak Japon şirketleri lehine bir avantaj yaratılması amacıyla bu ihaledeki şansı yüksek olan STFA’yı elimine etmek için çaba harcadıklarını savundu.
Öte yandan, konunun, 4. Avrupa-Akdeniz Ticaret Bakanları toplantısı nedeniyle 21 Temmuz’da İstanbul’da olacak Mısır Dış Ticaret Bakanı’nın Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile yapacağı ikili görüşmede gündeme gelmesi bekleniyor.