‘Su Hakkı’ Savunucuları Büyükada’da Buluşacak



Birgün Gazetesi'nden Fatih Kıyman'ın haberine göre, Sivil ve Ekolojik Haklar Derneği gönüllüleri tarafından yürütülen Su Hakkı Kampanyası çerçevesinde organize edilen “Yaşam İçin Su” kampında, Türkiye’nin su politikası ve suyun ticarileşmesi sorunu tartışılacak.

Prof. Dr. Murat Güvenç ve Dr. Korhan Gümüş gibi uzmanların yanı sıra Hrant Dink Vakfından Zeynep Taşkın gibi sivil toplum temsilcilerinin da katılacağı kampta, “İstanbul’un Su Yolları ve Çeşmeleri”, “Mitoloji ve Felsefede Su”, “Kapitalizmin Ekolojik Yıkımı”, “Türkiye’de ve Dünyada Su Hakkı Mücadeleleri” ve “İstanbul’un Su Sorunu” başlıkları altında toplantılar ve atölyelere, akşamları ise film gösterimleri ve müzik dinletilerine yer verilecek. Su Hakkı Kampanyası gönüllüsü Nuran Yüce kampta, “suya erişim meselesini diğer sosyal ve çevresel sorunlarla temas halinde olan kapsayıcı bir problem olarak” ele alacaklarını, yaşam kaynağı olan suyun birleştirici önemine dikkat çekeceklerini ifade ediyor. Yüce, Türkiye’de suyun kamusal niteliğinin kaybedildiğine, örneğin İSKİ gibi bir kurumun devlet desteği olmadan yalnızca fatura gelirleriyle işletildiğine dikkat çekiyor; amacı “su temin etmek” olan İSKİ’nin yurttaşın içilebilir temiz suya erişimi için ek yatırımlar yapması gerektiğinin altını çiziyor. Tarih boyunca kent meydan ve sokaklarının bir parçası olan fakat günümüzde fonksiyonunu yitirmiş çeşmelerin ise bu metalaşmaya şahitlik ettiğinden söz ediyor.

Yaşam İçin Su kampı aynı zamanda Kasım ayında gerçekleştirilmesi planlanan, akademiyi ve aktivistleri bir araya getirerek yeni tartışma zeminleri oluşturacak Su Hakkı Konferansına hazırlık niteliğinde olacak. Kampa katılmak isteyenlerin suhakki.org sitesinden, 8 Ağustos’a kadar başvuru yapması gerekiyor. Bu sene ilki gerçekleştirilecek olan kampa sınırlı sayıda katılımcı alınabilecek fakat konuşmalar ve atölyeler kamp süresince ve sonrasında sosyal medyadan takip edilebilecek.