Su Kaybını Araştırırken Su Zengini Mağara Buldular



Sivas Belediyesi ekiplerinin kentte yaptıkları içme suyu kayıp kaçak tespit çalışmaları sırasında içine saniyede 40 litre suyun aktığı bir mağara ortaya çıktı. Mağaranın jeologlar tarafından inceleneceği bildirildi. Alınan bilgiye göre, kentte içme suyu kayıp kaçak çalışmalarını yürüten Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü (SİBESKİ) ekipleri, OSB ile Kılavuz TOKİ arasındaki isale hattında kaçak su arama cihazıyla su patlağı olduğunu tespit etti.

Alanı iş makineleriyle kazan ekipler, 300’lük plastik su borusunda patlak olduğunu, patlayan borudan sızan suyun da 1-2 metre genişliğinde, çok derin bir mağaraya aktığını belirledi.

Alanda inceleme yapan Belediye Başkanı Sami Aydın, Belediye Başkan Yardımcısı Abdürrahim Ceyhan ve SİBESKİ Müdürü Saiter Yıldız’dan bilgi aldı. Sami Aydın, burada yaptığı açıklamada, şu an ilginç bir görüntü ile karşı karşıya olduklarını belirterek, "OSB ile TOKİ arasındaki depoya giden isale hattında bir kaçak olduğunu ve bu kaçağın boyutlarının da çok ciddi olduğunu görüyoruz" dedi.

Hattın 17 yıl önce yapıldığını belirten Aydın, "Buradaki jipsli arazideki kuyu derinliğini ve genişliğini dikkate aldığımızda bu kaçağın yıllar önce başladığını tahmin ediyoruz. Bunu inceleteceğiz. Tahminen en az 10 yıllık olduğu gözüküyor" diye konuştu.

Bu bölgede içme suyu hattında basınç düşüklüğü sorunu olduğunu, bu sorunu da bir türlü çözemediklerini ifade eden Aydın, sorunun alandaki patlaktan kaynaklandığını söyledi.

Mağara jeologlarla incelenecek

Patlak nedeniyle hattan saniyede 40 litre suyun mağaraya boşa aktığını belirten Aydın, "Burada çok geniş bir mağara oluşmuş. Şu an 35 metrelik bir iple cisim salladık, henüz yere değdiğini görmedik. Yani derinliğin ne kadar olduğunu bilmiyoruz. Ve bu kadar su akıp gidiyor, bir yerlerden çıkmıyor. Zeminde, yer altında nasıl bir mağara oluştuğunu da şu an bilmiyoruz. Ama tahminlerimiz ciddi bir şekilde mağaranın oluştuğu. Çünkü çok ciddi bir su kaybı söz konusu" diye konuştu.

Mağaranın olduğu bölgeyi koruma altına alacaklarını, mağarada jeologların inceleme yapacağını ifade eden Aydın, "Biz bu bölgeyi koruma altına alacağız, bu hattı by-pass yaparak kenardan bağlayacağız. Burayı sivil savunma ekipleri ve konunun uzmanı olan ekiplere teslim edeceğiz. Onların yapacağı çalışmalar neticesinde ya burası koruma altına alınacak, veya doldurup kapatılacak" dedi.

Meraklı vatandaşların mağarayı görmek üzere bölgeye gelebileceğini ifade eden Aydın, bölgede gerekli önlemleri aldıklarını belirterek, ancak vatandaşlardan gezerken dikkatli olmalarını istedi.

Aydın, belediyelerinin kayıp kaçakla mücadele çalışmaları hakkında da bilgi verdi.