"Su, Ticari Bir Mal Değildir"



Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan, Doğu Karadeniz'deki sulara 'enerji açığı' adı altında el konulmaya çalışıldığını söylüyor.

Şan, yaptığı yazılı açıklamada, dünyada suyun son yıllarda önemli bir konuma geldiğini, suya sahip olmak isteyen uluslararası sermayenin yeni hedefinin Türkiye'nin yer altı ve yer üstü kaynakları olduğunu savundu.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yapılması planlanan hidroelektrik santral (HES) projeleri ile binlerce hektar su havzası, dereler ve içme suyu kaynaklarının enerji üretimi adı altında yerli ve yabancı şirketlere 49 yıllığına pazarlanmaya başlandığını öne süren Şan, şöyle devam etti:''Yaşam kaynağımız olan suya 'enerji açığı' adı altında el konulmaya çalışılmaktadır. Bunu çok iyi bilmekteyiz. Suyun bir hak olduğunu bilen bizler suyun meta haline getirilmesine izin vermeyeceğiz. Ülkemizin dört bir tarafında mantar gibi oluşmaya başlayan HES projeleri ile elimizden alınmaya çalışılan yaşam alanlarımızı ve suyumuzu bu rant paylaşım hesaplarına teslim etmeyeceğiz.''

Tüm canlıların yaşam kaynağı olan suyun sadece enerji kaynağı ve para kazanma aracı olarak görülmesini doğru bulmadıklarını ifade eden Şan, şunları kaydetti: ''Su ticari bir mal değil tüm canlıların yaşamını sürdürebilmek için ulaşmaya hakkının olduğu doğal bir varlık, ekolojik sistemin bir parçasıdır. Tüm canlıların sudan yararlanma hakkı vardır. Hiçbir canlı kendisinin su ihtiyacının daha önemli olduğunu ileri süremez. Su, bulunduğu ortamın asli unsurudur. Hiçbir şekilde yatağı değiştirilemez, bulunduğu alandan başka bir alana taşınamaz. Doğal yaşam ile su ilişkisini dikkate almayan hiçbir karar, uygulama, yasal düzenleme kabul edilemez. Suyun kullanımı ekolojik, çevresel, kültürel ve sosyal sürdürülebilirlikten uzak ele alınamaz.'' (AA)