'Suçlandığımız Konudan Dolayı Kendimizden Utanıyoruz!'



Radikal'den Serkan Ocak'ın haberine göre,Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ile koruma kurulu yetkililerinin gözaltına alınma gerekçelerinden biri de, iddialara göre, Marmaray tünellerinin güzergahına denk gelen Sirkeci’deki 4 ada 1 parseldeki arsaya bir otel yapılması konusunda usulsüz izin verildiği yönündeydi. Demir ile koruma kurulunun bazı üyelerinin yanı sıra arsa sahibi Cemal Akmercan da halen gözaltında.

İnsan evladi değiller

Soruşturma dosyasında da adı geçen Cemal Akmercan’ın ağabeyi Gazi Akmercan Radikal aracılığıyla iddialara yanıt verdi. 2 yıl önce arsası satın aldıklarını belirten Akmercan şunları dedi: “Mimarımız Fatih Belediyesi’ne müraacat etti. Belediye Marmaray ve DHL’den görüş alınmadan izin verilemeyeceğini söyledi. Hazırladığımız proje 3-4 kez revize edildikten sonra Marmaray bölge müdürlüğünden izin aldık. Sonra koruma kuruluna başvurduk. Henüz bu aşamadaydık. Fatih Belediyesi’nin verdiği henüz bir izin yok. 2 gündür gazetelerde 3 katlı otel olduğu, tarihi eserler bulunduğu gibi iddialar yer alıyor. Burası boş bir arazi. Ailemizde bugüne kadar herhangi birine para teklif etmişse kendimizi gider dar ağacına asarız. Suçlandığımız konuda kendimizden utanıyoruz. Türkiye ’de doğalgaz dağıtımında proje adedi olarak, sayısal anlamda 3. sıradayız. Konuştuğumuz bu konular çok abuk sabuk konular. Çok ahlaksızca. Bunu üretenler de insan evladı değildir.”

Belediye izin vermedi

Akmercan’ın Sirkeci sahip olduğu yaklaşık 1300 metrekarelik araziyle ilgili şirket avukatı Doğan Kocabey ise, yapılan işlemleri şöyle özetledi: “Arazisi Cemal Akmercan Şubat 2011’de satın aldı. Tapudaki değeri 3.5 milyon TL. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bölge ile ilgili yaptığı 1/5 binlik planlar var. Bu arsa o planda turizm alanı olarak geçiyor. Bir çok mimarlık şirketi ile görüştükten sonra Arci Mimarlık ile bizim adımıza işlemleri yapması için anlaştık. Projenin hazırlanması ve ruhsat alınması ile ilgili işlemleri yürütüyor. Önce Fatih Belediyesi’ne başvuru yapıldı. Ancak DHL Marmaray Bölge Müdürlüğü ile koruma kurulundan uygun görüş alınması istendi.”

YTÜ olumlu rapor verdi

Avukat Kocabey, Fatih Belediyesi’nden izin çıkmayınca yapılan işlemleri ise şöyle anlattı: “Marmaray’a başvuru yapıldı. Marmaray’dan 5 Aralık 2012’de yanıt geldi. İnşaatın devam ettiği ve böyle bir izin verilemeyeceği söylendi. Koruma kuruluna da başvurulmuştu. Koruma kurulu da Aralık 2012’de yazdığı cevapta önce Marmaray’dan izin alınması gerektiğini belirtti. İnşaat bittikten sonra proje revize edilerek yeniden başvuru yapılıyor. Marmaray bu kez teknik bir inceleme yapılması için üniversitelerden bir görüş alınmasını istiyor. Yıldız Teknik Üniversitesi’nden 3 öğretim görevlisinin oy birliği ile ‘uygundur’ raporu veriliyor. 12 Ekim’de verilen 20 sayfalık raporda, tünellere denk gelen arsanın küçük bir kısmına inşaat yapılmasından feragat edilmesi, zeminin güçlendirilmesi ve bodrum katın azaltılması şartıyla inşaatın Marmaray’a zarar vermeyeceğine dair görüş bildiriliyor.”

Dosya koruma kurulunda

Avukat Kocabey, ilk planda otelin zemin altında 3, zemin üstünde ise 5 kat olduğunu anca revize planda ise zemin altında 1.5, zemin üstünün yine 5 kat olarak belirlendiğini anlattı. Kocabey, “Marmaray’ın 4 Kasım 2013’te bu şartlara göre otel inşaatının yapılabileceğine dair olumlu görüşü tahminen soruşturma merciine ulaşmadı. Sorgumuz sırasında bunu anlatıp, belgeleri sunacağız. Marmaray’ın bu görüşünden sonra koruma kuruluna başvuru yapıldı. Ancak henüz bir karar çıkmadı. Süreç bu aşamada kaldı.