Suda Önce Öde Sonra Tüket Dönemi



İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) abonelere göndermeye başladığı "ön ödemeli kartlı sayaç uygulaması" konulu bilgi yazısına göre mevcut bulunan mekanik sayaçlar elektronik kartlı sayaca dönüştürülecek. Aboneler yazıda bildirilen veznelerde kontör dolumu yapabilecekler.

Uygulamanın Anayasa'ya aykırı olduğunu söyleyen Makine Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şube Sekreteri Alkım Erdönmez, Ankara'da açılan bazı davalarda yürütmeyi durdurma kararı verildiğini söyledi.

ASKİ'nin kartlı su sayacı uygulaması iptal

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu'nun 18.05.2005 tarih ve 219 sayılı Kararı ile mekanik su sayacı uygulaması yerine, kartlı - ön ödemeli su sayacı uygulamasına geçilmişti. Tüketici Hakları Derneği ise bu uygulamaya ilişkin Ankara 5.İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme, 28.09.2009 tarihinde kartlı - ön ödemeli su sayacı uygulamasının iptaline karar verdi. Kararın gerekçesinde ise  “....... kamu hizmetinin sunumunun peşin ödemeye bağlanarak anılan Anayasal ve yasal kamu hizmeti anlayışına uymayan, ticari niteliği ağır basan yeni bir ilişki biçimi oluşturulmak istendiği, ........ hukuka uyarlılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.” denilmektedir

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, Ankara'lı abonelerin haksız yere kendilerinden alınan 240TL dolayındaki fazladan bedelin geri ödenmesini ve kartlı su sayacı yerine mekanik su sayacı takılmasını ASKİ'den isteyebileceklerini belirtti.

İptal edilen uygulama şimdi İSKİ'de

Abonelere gönderilen mektupta "bu işlemler için hiçbir ücret talep edilmeyecektir" açıklamasına dikkat çeken MMO İstanbul Şubesi, sayaç bedellerinin hangi kaynaktan, hangi firmalara, ne kadara yaptırılacağını soruyor.

Erdönmez, "sayaçlarda, kontörü biten ve yeni kontör almak için parası olmayan abonenin, içme, temizlenme, bulunduğu yeri temizleme, dolayısı ile sağlık hakkından mahrum kalması demektir. Parası olamayan insanların, çocuklarının, okulların, kamu binalarının, hastanelerin, üniversitelerin bu uygulama ile susuz kalması söz konusudur. Bu durum sosyal devlet ilkesine aykırıdır" dedi.

Açıklamada ayrıca İSKİ'nin sadece kısa bir süre yetecek su bırakarak su sayacını değiştirmesi, suya erişimde yoksul halkın dolaylı olarak cezalandırılması sonucunu doğuracağını söylendi.