Sudan Duvarlar

Sıcakların kendini hisettirmesiyle birlikte daha da alevlenen küresel ısınma tartışmaları, yavaş da olsa çevre duyarlılığının artmasına neden oluyor. Bu duyarlılıkla hareket eden Californialı mimarlar Lisa Iwamoto ve Craig Scott’ın (Iwamoto Scott Architecture), denizanasından ilham alarak tasarladıkları “Denizanası Evi” çevre duyarlılığı ile teknolojinin bir araya gelmesinin ürünü. Suda yaşayan çoğu omurgasız gibi bu sıradışı “Denizanası Evi” de çoğunlukla sıvı elementlerle işleyen bir sistemle çalışıyor. Tasarım, malzemeyi ve dijital teknolojiyi bir araya getirirken aslında çevresel bir kaygı taşıyor...



2005 Vitra Tasarım Müzesi sergisi için seçilen tasarım, daha önce Amerikan ordusu tarafından kullanılan, San Francisco Koyu’nun Yerba Buena Adası ile birleştiği yapay bir ada olan “Hazine Adası” için hazırlandı. Askeri kullanım nedeni ile kirlenen ada temizlendikten sonra, Amerika’nın öncü inşaat firmalarından Lennar Corporation adayı, konut ve tarım alanına çevirmeyi düşündü. Fakat, birçok askeri alan gibi, Hazine Adası da bir sıra çevresel riskle karşı karşıya kaldı.

Adanın en rağbet gören bölümü, zehirli atıkların kirlettiği toprakların olduğu bölüm. Diğer bölgelerdeki kirlenmiş toprak ise, bitkileri kullanan yerleşimleri tehdit ediyor.



Iwamoto ve Scott’ın tasarımdaki çıkış noktaları işte bu alanlara dayanıyor. Önerilen yerleşme stratejisi, adaya kıvrımlı alanlarla süzülen sulak alanlar ile yerleşmenin taşınmasına gerek kalmadan toprağı temizlerken, sulak alanların ayrıca adanın filtre merkezi olarak görev almasını sağlıyor. Çöl ortasındaki çorak ve bitek arazinin sonuçta tamamı ile kendi kendine yetebilen bir yapıya dönüşümü, tasarımın hedefini oluşturuyor.



Denizanası Evi’nde, karmaşık matematiksel diyagramlardan çıkan sonuçlara göre tasarlanmış dış örtü ve ultra viyola ışınların kırılması için titanyum dioksit özelliğindeki malzemelerden tasarlanan filtre sistemi sayesinde yağmur suları çatıdan aşağıya duvarların içinden akarak arınıyor ve saklanıyor. Arınmış su daha sonra kullanma suyundan ısıtma ve soğutma sistemlerine kadar birçok evsel aktivitede kullanılabiliyor. Yapı, iç ve dış ortam arasında denge kuran değişken katmanlı yüzeylere sahip. Duvar kalınlıklarındaki deformasyonlar ise yerel olarak geometrik, yapısal, görsel ve mekanik performansı arttırıyor.

Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

*Haber Lisa Iwamoto ve Craig Scott'ın resmi web sitesinden ve Domusweb'den derlenmiştir.