Sulak Alanda Turizm Çelişkisi



Milas'a beş yıldızlı 9 büyük turistik tesis ve uluslararası standartlarda iki golf sahası projesinin yaşama geçirilmesi için düğmeye basıldı. İlçede 10 yılda yatak kapasitesinin 40 bine ulaşması hedeflenirken, çevreciler Tuzla Sulak Alanı'nın bölgede bulunması nedeniyle projeye karşı çıkıyor.

Hollandalı Unifin Groupe, geçen yıl Kıyıkışlacık Köyü'nde yaklaşık 250 milyon dolara mal olacak bin 100 yataklı Orient Palace Tatil Köyü'nün inşaatını başlattı. Ulusoy Şirketler Grubu, Mandalya Körfezi'ndeki Güllük Beldesi'nde bin 100 yataklı tesisin projesini hazırladı. Biri Çökertme Koyu'nda olmak üzere yedi otel ve tatil köyünün inşaatı da sürerken, Milas'ın Boğaziçi Köyü ile Çamköy'de kurulacak iki dev golf sahasının da altyapı çalışması başlatıldı.

Milas Kültür ve Turizm Müdürü Yusuf Demir, yapımı devam eden dev turistik tesislerin Milas'ta turizme büyük ivme kazandıracağını ve 10 yıl içinde yatak kapasitesinin 2 bin 500'dan 40 binlere çıkacağını söyledi. Demir, "Bölgede yapılacak turistik tesisler sayesinde on bin kişiye istihdam sağlanacak. Uluslararası Milas Bodrum Havalimanı'na gelen 1 milyon turistten yalnızca yüzde 10'unu kendine çekebilen Milas, daha büyük pay alacak. Kısa zamanda Bodrum'un turizmde rakibi olacak. Rekabet, kaliteyi birlikte getirecek. Milas yılın 12 ayı turizm yapılabilecek potansiyele sahip. Turizm amaçlı değerlendirebilecek unsurlar, turizmin gözde merkezlerinden Bodrum'dan çok daha fazla" diye konuştu.

Önümüzdeki 10 yılda bölgeye yaklaşık 6 milyar doların üzerinde yatırım yapılmasının hedeflendiğini kaydeden Demir, "Milyar dolarlık yatırım yapmaya hazırlanan yatırımcılardan önce, Milaslı işadamlarının bölgeye ilgisini artırmak istiyoruz. Tüm bunları yaparken devlet olarak alt yapıyı güçlendirmek, kıyı şeritlerinde yapılan hataları tekrarlamamak, kültürel ve ekolojik yapıyı bozdurmamak için yoğun gayret gösteriyor, üniversiteler ve bilim adamları ile birlikte hareket ediyoruz" dedi.

Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz da, "İlçeye gelen turist sayısının birkaç yıl içinde en az dört misli artacağına inanıyoruz. Milas, daha çok Bodrumlu turizmciler tarafından satılıyor. Yeni tesislerin kurulması ile Milas'ı kendimiz satacağız. O nedenle yatırımcılara her türlü kolaylığa hazırız" dedi.

Milas'ın turizmde yer almasını istediklerini, kültürel ve doğal çevresi ile bunu hak ettiğini belirten çevreciler ise, golf sahalarını "doğa cinayeti" olarak değerlendirdiler. Bodrumlu çevrecilerden, kapanan Yeşiller Partisi Genel Başkanı Bilge Contepe, "Milas'ın Tuzla Sulak Alanı, Bodrum yolu üzerinde yer alan ülkemizin önemli sulak alanlarından. Burası, pek çok kuş türünü ağırlayan ekolojik bir çevre. Bu yeri, golf sahalarına kurban etmek istiyorlar. Artık Türkiye, turizm adına çevreyi yok etmekten vazgeçmeli. Günün birinde çevresiz turizm olamayacağı anlaşılacak ama, o zaman iş işten geçmiş olacak" dedi.