Süleymaniye Semti Yaşanılır Kılınacak



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş, Süleymaniye çevresinin restore çalışmalarıyla metruk halden kurtarılarak yaşanılır kılınacağını söyledi.

Haliç Üniversitesi tarafından düzenlenen "Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunması ve Yaşatılması" konulu panel, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş ve Üniversite Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Gündüz Gedikoğlu'nun katılımıyla gerçekleştirildi.

Programa panelist olarak katılan Prof. Dr. Ümit Serdaroğlu, Yard. Doç. Dr. Halil Onur, Dolmabahçe Sarayı Müdürü Dr. Erdal Eren ve Dr. Pınar Özden; İstanbul'da Fransız Mimar Prost'un 1935-1950 yıllarında gerçekleştirdiği yanlış planlamalara ve Cemil Topuzlu ile Lütfi Kırdar'ın İstanbul Belediye Başkanlıkları döneminde yol açmak amacıyla yıktırdıkları tarihi eserlere dikkat çektiler.

Bu konuşmacıların ardından kürsüye gelen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş,"Gelecekte, eski Belediye Başkanlarımız gibi tarihi eserleri yıkan bir Belediye Başkanı olarak anılmak istemiyorum. Bir mimar olarak benden beklenilen, kültürel değerlerimizi koruyarak geleceğe aktarmak için somut adımlar atmaktır. Biz tarihi eserlerimizi koruyan ve yaşatan kişiler olarak anılmak istiyoruz ve çalışmalarımız da bu yönde..." dedi.

İstanbul'un 1/25.000'lik Nazım İmar Planları ile Çevre ve Ekonomik Nazm İmar Planlarını 1 yıl içersinde tamamlamak için çalışma başlattıklarını hatırlatan Başkan Topbaş, Tarihi Yarımada'da kültür zenginliklerin yoğun bulunduğu bölgelerde bugüne kadar çeşitli koruma amaçlı çalışmalar yapıldığını, ancak ciddi ve somut bir adım atılmadığını vurguladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak 5216 Sayılı Yasadan gelen yaptırım güçlerini kullanarak, hatta gerekirse daha geniş yetkiler de istemek suretiyle Süleymaniye Camii'nin üst tarafında bulunan tarihi evleri yenilemek için çalışma başlattıklarını belirten Mimar Topbaş, şu açıklamalarda bulundu;

"Süleymaniye'deki bu bölgeyi istimlak ederek yenileyeceğiz. Bu, ilk etapta 3-5 sokaktan oluşacak olan ve giderek genişleyen önemli bir koruma çalışması olacak. Restorasyon sonucunda Büyükşehir Belediyemizin lojmanlarını buraya toplayacağız, diğer lojmanlarımızı da bu kapsamda satmayı düşünüyoruz. Ya da restore ettiğimiz binaları vatandaşlarımıza kiralamak suretiyle insanlarımızı Süleymaniye'de iskan eder hale getireceğiz. Böylece, bu bölgeyi yaşanılır kılmayı hedefliyoruz. Arkadaşlarıma bu konuda gerekli talimatı verdim ve çalışmaları başlattık. Maalesef binalar çöküntü alanı haline geldikçe aileler Süleymaniye'yi terk ediyor ve buralar farklı sıkıntıların yaşandığı alanlara dönüşüyor. Buraları girilemez ve yaşanmaz olmaktan kurtarmak istiyoruz."

Süleymaniye'deki tarihi eser sahiplerinden evlerini özgün malzeme ve doğru tarzda restore etmek isteyenlere gerekirse kredi vermeyi de hedeflediklerini dile getiren Topbaş, "Bu adımı atmak istemeyenlerin ve bu yapıları konut dışında kullananların binalarını kanundan gelen gücümüzü de kullanarak istimlak edeceğiz ve iskana açacak şekilde yenileyeceğiz. Benim görev sürem içersinde Süleymaniye'de ciddi bir değişim göreceksiniz. Şu anda bu sokaklarda altyapı ve zemin düzenlemeleri sürdürülüyor" diye konuştu.