Süleymaniye’de Tatbikat Projesinin Onaylanması Bekleniyor




Başkan Topbaş, Koruma Kurulu’nun tatbikat projelerini onaylamasının ardından Süleymaniye’deki restorasyon çalışmasına çok hızlı bir şekilde gireceklerini açıkladı.

Süleymaniye’de yürütülen kentsel dönüşüm çalışmasının geç kalınmış bir proje olduğunu vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Bugüne kadar Tarihi Yarımada ile ilgili uzun yıllardır üniversitelerimiz ve kurumlarımız tespit ve envanter çalışmaları yapmaktalar. Ama maalesef her geçen yıl bu çalışmaların yenilenmesi gerekir duruma geliyor. Biz göreve geldiğimizden sonra özellikle acilen Tarihi Yarımada’nın Koruma Amaçlı İmar Planları’nı bitirdik ve Koruma Kurulu’ndan onaylandı. Onaylanan projede verilen notların bir tanesi de envanter çalışmasının yapılmasıydı. Çalışmanın ihalesi yapıldı ve tarama bitmek üzere. Bölgede hızlı bir şekilde şantiye çalışması başlayacak. Bunun için Koruma Kurulu’nun tatbikat projelerini onaylaması gerekiyor. Bazı dosyalar tamamlandı. İnşallah bölgeye en kısa sürede girmek istiyoruz. Çünkü çok uzadı, gecikti. Burada eserler birer birer yok oluyor” şeklinde konuştu.

Süleymaniye’deki yapı sahipleri de yenileme yapabilecek…
Kadir Topbaş, Süleymaniye’deki tarihi binaların restorasyon çalışmasına ayrılan bölgelerin birinci öncelikli olanından başlamak üzere ağırlıklı olarak Büyükşehir Belediyesi’nin şirketlerinden KİPTAŞ marifetiyle yürütüleceğini, gerekirse TOKİ’nin de devreye girebileceğini ifade ederek şunları kaydetti;

“İsteyen yapı sahipleri İl Özel İdaresi’ndeki fondan yüzde 60 oranında destek alıp kendileri bizim önereceğimiz teknikte yapabilecekler. Yanlış değerlendirme yapıldığı için tekrar söyleyeceğim. Süleymaniye’deki tescilli yapılar tescil niteliklerine uygun olarak yapılacak. Bizim bundan ödün vermemiz asla mümkün değil. Bununla ilgili yanlış değerlendirmeler yapılıyor. Geçmişte korumacılık anlayışlarına farklı farklı yorumlar getirildiği için bölgede özgün malzemenin yanı sıra, betonarmenin üstüne ahşap kaplamalı yapılar da görmekteyiz. Biz burada daha bilimsel ve doğru bir çalışma yapmayı hedefledik. Koruma niteliği bulunmayan yapıları da yine yorumlayarak bölgeye uygun hale getirecek bir düzenleme yapacağız. Böylece adım adım bölgenin tamamı gerçekten farklı bir dönüşüm yaşayacak ve İstanbul’un güzel semtlerinden biri olacaktır.”