Sultanahmet Camii’nde Ses ve Işık Gösterisi Başladı

Yabancı mimarlar tarafından İstanbul’un sembolü olarak gösterilen Sultanahmet Camii, 30 yıldır sürdürülen ışık ve ses gösterisine, iki aylık bir gecikmeyle tekrar kavuştu. Sultanahmet Meydanı; Sultanahmet Camii’ni ışık gösterileriyle izleyen ve her gece başka bir dilde anlatılan öyküsünü dinleyen turistlerle dolup taşıyor.

Önceki akşam tekrar başlayan gösteriyi çok sayıda yerli ve yabancı turist ilgiyle izledi. Yıllardır bir değişiklik yapılmadan sürdürülen ses ve ışık gösterisi için yapılan eleştirileri dikkate alan Turizm Bakanlığı, yeni bir ses ve ışık gösterisi hazırlıyordu. Yeni projenin yetişmemesi üzerine iki aydır başlanamayan ses ve ışık gösterisi, yenisi hazırlanana kadar eski haliyle Sultanahmet Camii Koruma ve İhya Derneği tarafından devam ettirilecek.

Sultanahmet Meydanı, her akşam Sultanahmet Camii’nde yapılan ışık ve ses gösterisini dinlemek için toplanan yüzlerce turisti ağırlıyor. Farklı renklerde ve farklı açılardan milli ve dinî senfonik bir müzik eşliğinde camiye verilen ışık, turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Gösteriyi 1983 yılından beri Türkiye Anıt Çevre Turizm Değerlerini Koruma (TAÇ) Vakfı düzenliyordu. Geçen cumartesi gününden itibaren verilmeye başlanan ‘Sultanahmet ses ve ışık gösterisi’ iklim şartlarından dolayı 1 Mayıs-30 Eylül tarihleri arasında hizmete giriyordu. Ancak bu yıl yeni projenin devreye sokulabilmesi beklentisiyle iki ay geciken gösteriler, yeni projenin yetişmemesi üzerine iki aydır yapılamıyordu. Ses ve ışık gösterisinde; Sultanahmet Camii’nin yapımı, özellikleri, Padişah I. Ahmet’in sadrazamı ile başmimarı Sedefkar Mehmet Ağa’ya konuşmaları, Osmanlı Devleti’nin geçirdiği safhalar, İstanbul’un işgali, Kurtuluş Savaşı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu milli ve dinî senfonik bir müzik eşliğinde, Türkçe, İngilizce, Fransızca ve Almanca olarak anlatılıyor. Kültür ve tanıtım amacıyla yapılan gösteride konu, alt anlatım bölümü ve 59 ışık pozisyonuyla sunuluyor. Yabancı turistlerin çok rağbet ettiği bu gösterileri her akşam 2 bin-2 bin 500 kişinin izlediği belirtiliyor.