Sultanahmet'ten Sonra Laleli de Yayalaşıyor



Tarihi Yarımada’nın yayalaştırılması çalışmaları, Sultanahmet Meydanı’nın ardından Laleli ile devam edecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Fatih Belediyesi ve 2010 Kültür Ajansı’nın ortak girişimiyle yapılan çalışma kapsamında üst Laleli olarak adlandırılan Saraçhane ile Ordu Caddesi arasında kalan alan araç trafiğine kontrollü olarak kapatılıyor. 5 ay gibi kısa bir zamanda üst Laleli bölgesinin zemin çalışmalarını tamamen bitirilmesi planlanırken, çalışmaların vatandaşları, esnaf ve turistleri rahatsız etmeden yapılmasına özen gösterilecek.

Yayalaştırma çalışmalarının bölge insanı ve turizm faktörü gözetilerek yapıldığını vurgulayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bölgedeki metro çalışmalarının tamamlanmasının ardından otobüs seferlerinin kaldırılacağını ve Tarihi Yarımada’nın diğer semtlerle bağlantısının metro ve tramvay ile yapılacağını dile getirdi. Türkiye ekonomisin önemli bir merkezi olan Laleli piyasasının çok doğru kurgulandığı zaman çok daha farklı boyutlara gelebileceğinin altını çizen Topbaş, “Artık dünyada hudutlar kalktı, dünyadaki her bir sektör birbiriyle rekabet halinde. Bu yüzden sanayici ve işadamlarımızla elele vererek hedeflerimiz doğru belirlemeyi ve doğru yatırımlarla mutlu insanların yaşadığı bir şehri oluşturmak istiyoruz. İstanbul son 6 yılda çok gelişti, ancak bu yeterli değil. Şehrimizi ve ülkemizi hep birlikte çok daha ileri taşımak zorundayız. Bunun için iki kat daha gazla çalışmamız gerekiyor. Laleli’de de yeni iş fırsatları ortaya çıkıyor. Bu fırsatları birlikte değerlendirerek başarıya çevireceğiz. Buradaki sanayici ve işadamlarıyla birlikte Laleli’yi yeniden nasıl fırsatlar noktası haline getirebileceğimizi düşünüp geliştireceğiz” şeklinde konuştu.

Süleymaniye Bölgesi’nde yapılan yenileme ve restorasyon çalışmaları ile Sultanahmet’in yayalaştırılmasının bu bölgelerin bitişiğindeki Laleli’ye de çok olumlu yansıyacağını kaydeden Başkan Kadir Topbaş, Sultanahmet Adliyesi ile Yine Sultanahmet’teki İl Genel Meclisi binasının buradan kaldırılmasıyla bölgenin tamamen turizm ve ticaret alanı olacağını söyledi. 2004’te 2.5 milyon turist alan İstanbul’un bugün 10 milyon turist beklediğini ve yatak kapasitesinin 86 binden 107 bine çıktığını hatırlatan Başkan Topbaş, 28 bin 500 yatak kapasiteli otel inşaatının da devam ettiğini belirtti.

Yayalaşan Laleli’nin denetimini LASİAD yapacak

Yayalaştırılan alanlarda projenin yüklenicisi durumundaki LASİAD görevlilerinin girişi denetleyeceğini anlatan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de, “Girişler 15 dakika olacak. Yayalaştırılan alana giren esnaf aracıyla 15 dakikada işini bitirerek çıkacak. Bekleme olmayacak. Bu giriş hakkı sadece bölgedeki esnaf olan kişiler için geçerli olacak” dedi.

Sirkeci de yayalaşıyor

Sultanahmet’teki yayalaştırma çalışmalarının ilk aşamasının tamamlandığını ve bölgedeki hedeflerinin Sirkeci’deki Ankara Caddesi ile Mercan Yokuşu arasında kalan bölgenin de yayalaştırılması olduğunu anlatan Demir, Kapalıçarşı’nın proje ve diğer tadilat ihtiyaçlarının bir yıl içinde tamamlanmasını planladıklarını dile getirdi. Sirkeci ile Gülhane arasında kalan alanın da yayalaştırılma çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Demir, proje bedelinin 8 milyon TL’yi bulduğunu, ancak kendi imkânlarını devreye sokarak bu maliyetin 4 Milyon TL’ye kadar indirildiğini anlattı.

Toplantının ardından Kadir Topbaş, Aziz Babuşçu, Mustafa Demir ve beraberindekiler yayalaştırılması yapılan alanda bir süre yürüyerek çalışmalar hakkında bilgi aldılar. Başkan Topbaş ile sohbet eden esnaf ve vatandaşlar, yayalaştırma çalışmasından dolayı memnuniyetlerini ve teşekkürlerini belirttiler.