Sulukule için Başbakanlık Devrede



Sulukule için Başbakanlık devrede. Sulukulelilerin sesleri Avrupa ve Amerika’dan sonra nihayet Başbakanlık’ta da yankı buldu. Başbakan adına Prof. Dr. Hasan T. Fendoğlu tarafından 24.04.2008 tarihinde İstanbul Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu Başkanlığı’na gönderilen “Sulukule yıkımları” hakkındaki yazıda, konunun İl İnsan Hakları Kurulu gündemine alınması, gerekli incelemelerin ve araştırmaların kurulunuzca yapılması, insan hakları ihlâli olup olmadığına kurulunuzca karar verilmesi ve yapılan işlem hakkında da Başkanlık’a bilgi verilmesi istendi.



Başbakanlık’tan İstanbul Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu Başkanlığı’na gönderiler yazı şöyle:



“Basın yayın organlarında yer alan haberlerde,  Neslişah ve Hatice Sultan Mahalleri'nde (Sulukule'de) 759 hak sahibi ve hissedarla 303 kiracı olmak üzere, aileleriyle beraber 3 bin 500 kişinin ikamet ettiği, "Kentsel Dönüşüm Projesi" kapsamında yer değiştirmeye zorlanan mahalle halkının, yer değiştirme nedeniyle çok ağır ekonomik ve sosyal koşullarla karşı karşıya kaldığı, özellikle çocukların bu durumdan olumsuz etkilendikleri edilmektedir.

           

Bu konuda Fatih İlçe İnsan Hakları Kuruluna 05.03.2008 gün ve 319 sayılı yazı gönderildiği, bu yazımıza Fatih Belediyesinden 28.03.2008 gün ve 1373 sayılı cevap verildiği, ancak konunun İnsan Hakları Kuruluna getirilmediği ve kurul kararı alınmadığı anlaşılmıştır.

           

İl ve İlçe İnsan Hakları Kurullarının Kuruluş Görev ve Çalışma Esasları Hakkında Yönetmeliğin 18/g maddesi nazara alınarak, mahallinde temini mümkün bilgi ve belge olabileceğinden, haberde yer verilen iddialar ilgisi nedeniyle incelenmek üzere Kurulunuza gönderilmiştir. Konunun İl İnsan Hakları Kurulu gündemine alınmasını, gerekli inceleme ve araştırmanın kurulunuzca yapılmasını, insan hakları ihlâli olup olmadığına kurulunuzca karar verilmesini,  yapılan işlem hakkında da Başkanlığımıza bilgi verilmesini rica ederim."