Sulukule Kentsel Dönüşüm Projesi’nin Temeli Atıldı



İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Fatih Belediyesi ve TOKİ’nin birlikte gerçekleştirdiği ‘Sulukule Kentsel Dönüşüm Projesi’nde temel atıldı. TOKİ tarafından tarihi surlara uygun, çağdaş standartlarda inşa edilecek konutlar ve sosyal donatı alanlarının 1.5 yılda tamamlanması hedefleniyor.

Sulukule olarak bilinen Neslişah ve Hatice Sultan Mahallerini kapsayan kentsel dönüşüm projesinin temeli bugün gerçekleştirilen bir törenle atıldı. Törene İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mevlüt Vural, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Haluk Karabel ile semt sakinlerin ve basın mensupları katıldı.

Surlara uygun, çağdaş konutlar inşa ediliyor

Temel atma töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mevlüt Vural, birçok çöküntü bölgesinin bulunduğu İstanbul’da büyük bir dönüşümün yaşandığını belirterek, kentsel dönüşüm projeleriyle ilmek ilmek yeni İstanbul’u ortaya çıkardıklarını söyledi. Çöküntü alanlarının güvenlik endişesinden sağlığa ve kültürel yozlaşmaya kadar her alanda kent yaşamını tehdit eden birçok sorun ortaya çıkardığına dikkat çeken Mevlüt Vural, İstanbul’un karşı karşıya kaldığı deprem riski de hesaba katıldığında bu bölgelerin acil eylem planlarına ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Bu çöküntü alanlarından bir an önce kurtulmak için kentsel dönüşüm projelerini hayata geçirmeye başladıklarını hatırlatan Vural, şöyle konuştu; “Yaklaşık 91 bin metrekare büyüklüğe sahip Sulukule bölgesinde yeşili ve sosyal donatı alanları bol, çevre düzenlemesi yapılmış, modern bir yaşam merkezi kuruyoruz. Burada TOKİ tarafından tarihi Bizans surlarına uygun çağdaş standartlarda konutlar yapılacak. Yapılacak binalar, Tarihi Yarımada Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve Fatih İlçesi Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı kararlarına ve hedeflerine aykırı olmayacak. Ayrıca bu mahallelerle ilgili envanterde yer alan tescilli sivil mimari örnekleri de restore edilerek sosyal ve kültürel amaçlı olarak kullanılacak. İstimlâk çalışmalarında arzu eden vatandaşlarımıza konut, arzu edenlere de arazilerinin bedelleri ödendi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Fatih Belediyesi ve TOKİ’nin birlikte gerçekleştirdiği projenin 1.5 yılda tamamlanması hedefleniyor.”

Tarihi eserler ve tescilli yapılar korunacak

Kentsel dönüşümün hem kentin yaşam kalitesini yükseltmek, hem de depreme karşı hazırlıklı olmak için son derece önemli bir çalışma olduğunu ve İstanbul’u altyapısı sağlam modern ve yaşanabilir bir şehir yapmak için Metropolitan Planlama ve Kentsel Dönüşüm Merkezi’ni (İMP) kurduklarını dile getirerek, “Küçükçekmece ve Zeytinburnu ile başlayıp Kartal ve Fatih ilçesine genişleyen Kentsel Dönüşüm Projesinin şu an önemli bir dönüm noktasındayız. Sulukule diye adlandırdığımız bölge maalesef sağlıklı bir yaşam merkezi olmaktan çok uzaktı. Biz öncülük etmediğimiz takdirde, kötü ve imara uygun olmayan yapılar ortaya çıkıyor” diye konuştu.

Sulukule’de yapılacak binaların Tarihi Yarımada Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve Fatih İlçesi Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı kararlarına ve hedeflerine aykırı olmayacağının altını çizen Vural, envanterde yer alan tescilli sivil mimari örneklerinin de restore edilerek sosyal ve kültürel amaçlı olarak kullanılacağını belirtti. İstimlâk çalışmalarında arzu eden vatandaşlara konut, arzu edenlere de arazilerinin bedellerinin ödendiğini hatırlatan Vural, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Burada 620 hak sahibinden 530’u ile anlaşma sağlandı. Kiracılar için ise TOKİ’nin İstanbul Taşoluk’ta yaptığı sosyal konutlardan çekilişsiz kurasız ve 15 yıla yayılan makul taksitlerle ev sahibi olma seçeneği sunuldu. Devletin şefkatli eli ile vatandaşlarla toklaşarak, helalleşerek bu işler gerçekleştirildi. Bütün dönüşüm projelerinde katılımcılık esası geçerli. Kartal’da, Cenderede Zeytinburnu’nda hep vatandaşlarımızla birlikte hareket ediyoruz. Mutlaka bir dernek kurduruyoruz. Bölgenin insanları kurulan bir dernekte yer alarak birlikte kararlar alıyoruz. Bu bakımdan yerinde dönüşüme, kültürel hassasiyete ve hakkaniyete önem ve öncelik veren, katılımcılığı ilke edinen temel prensiplerimiz var. Bu kapsamda Tarihi Yarımada’da bugün mevcut olan olumsuzlukları ortadan kaldıracak planları büyük bir kararlılıkla uygulayacağız. Zeyrekhane’de, Tarlabaşı’nda, Süleymaniye’de başlattığımız kültür hamlesini devam ettireceğiz. Böylelikle sahip olduğumuz kültür ve zevkin bütünlüğünü, üstünlüğünü ve kültürümüze olan saygımızı dünyaya göstereceğimize inanıyorum.”

Mustafa Demir; “Projeyi AB Parlamentosu da beğendi”

Sulukule’nin Fatih’te belirledikleri 6 kentsel dönüşüm alanından biri olduğunu belirten Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de bu alanların her birinin deprem riski taşıyan, ekonomik ömrünü tamamlamış binalardan oluştuğunu, bölgenin çarpık yapılaşma ve kültürel yozlaşmayla karşı karşıya olduğunu söyledi. 12 adadan oluşan bölgede restore edilerek yaşatılacak 13 tarihi eser ile 63 tescilli yapı bulunduğunu belirten Mustafa Demir, projenin eşitlik, güven, uzlaşma ve paylaşım esasıyla gerçekleştirildiğini kaydetti.

AB Parlamentosu’na davet edilerek projeyi anlattıklarını ve projenin Avrupa’da da çok beğenildiğini ifada eden Demir, “Sulukule Kentsel Dönüşüm Projesi Avrupa’da da çok önemli bir kentsel dönüşüm projesi. Hedefimiz ise tarihi ve kültürel eserlerin yaşatılması, kentle bütünleşmesidir. Proje ev sahiplerinden teneke evlerde yaşayanlara ve kiracılara kadar herkesi muhatap alan ve memnun etme amacını taşıyan bir dönüşümdür. Sadece mülk sahiplerine değil, teneke evlerde yaşayanlara bile istimlak bedelleri ödenmiş ve hepsi buradan ya da isterlerse TOKİ’nin bir başka projesinden ev sahibi yapılmıştır. Kiracı olan 434 aileye de Taşoluk’da ev sahibi yapılmıştır. Ayda 247 TlL ödeyerek ev sahibi oluyorlar. Ayrıca belediye olarak her ay Sulukule’de evi bulunan vatandaşlara 400 TL, kiracılara da 100 TL yardım yapıyoruz. Proje kapsamında burada toplam 645 konut ile 45 işyeri inşa edilecek. Toplam maliyet 70 milyon TL. Kültür ve alışveriş merkeziyle yeşili bol bir proje gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

Törende konuşmaların ardından ‘Sulukule Kentsel Dönüşüm Projesi’nin temeli Mevlüt Vural, Mustafa Demir ve Ahmet Haluk Karabel’in birlikte butona basmasıyla atıldı. Törenin ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, bütün çalışmaların Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun kararları doğrultusunda gerçekleştirildiğini ve Sulukule Platformu’nun iddia ettiği gibi inşa çalışmalarını engelleyen herhangi bir karar bulunmadığını kaydetti.