Sulukule’yi Kurtarma Projesi UNESCO’yu Sevindirdi



Sulukule Atölyesi’nin, Sulukule’de yıllar içinde gelenekselleşen Roman kültürünü, mahalle sakinleriyle birlikte yeniden hayata geçirmek için hazırladığı Roman mahallesi projesine TOKİ’nin de destek vermesi, UNESCO Dünya Mirası Merkezi’nde olumlu karşılandı. UNESCO Dünya Mirası Merkezi Direktörü Francesco Bandarin, gelişmelerden memnun kaldıklarını belirtti.

Sulukule’nin yok olmasını önlemek için bir araya gelen aktivistlerin oluşturduğu Sulukule Atölyesi’nin 8 Temmuz’da TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar’la bir araya gelmesinin ardından Bayraktar, Romanların Sulukule’de yeniden yaşayacakları bir mahalle oluşturulmasını hedefleyen projeye olumlu yaklaşabileceklerini iletmişti.

Mektupla bilgi istediler

Sulukule’deki gelişmeleri Türkiye’ye gelerek inceleyen UNESCO Dünya Miras Merkezi Direktörü Francesco Bandarin, bu gelişmeyi memnuniyetle karşıladı. Bandarin, UNESCO Türkiye Daimi Delegesi Büyükelçi Ali Tınaz Tuygan’a önceki gün bir mektup göndererek gelişmeler hakkında bilgi istedi. Bandarin, mektubunda şu ifadelere yer verdi:

“Dünya Miras Komitesi’nin özellikle toplulukla ilgili konular da dahil dikkatli planlama sürecine ve Dünya Miras alanının değerlerinin ve bütünlüğünün sürdürülmesini sağlamak üzere sosyal konulara özen gösterilmesine ilişkin kararlarının dikkate alınmasından müteşekkir olacağız.”

Sulukule Atölyesi’nin henüz tamamlanmayan projesi, yaklaşık 400 ailenin Sulukule’de yaşamına devam etmesini ve bu ailelere yaşamlarını sürdürebilmeleri için iş olanakları sağlanmasını da içeriyor.