Sümela Manastırı'nda Restorasyon Sürüyor



Türkiye'nin önemli tarihi, turistik ve inanç mekanlarından olan, yerli ve yabancı binlerce turistin ziyaret ettiği Maçka'daki Karadağ eteklerinde bulunan tarihi Sümela Manastırı'nda, 4 yıl önce restorasyon ve yamaç kaya ıslah çalışması başlatıldı. DHA'da yer alan habere göre; manastırda, kaya ve buz kütlelerinin düşerek kazalara yol açmaması için endüstriyel dağcılardan oluşan özel ekiple sürdürülen yamaç ıslah çalışmasının ilk etabı mayıs ayında tamamlandı. 79 bin metrekare alanda yürütülen çalışmalarda, ziyaretçilerin can güvenliğinin sağlanması amacıyla yaklaşık 4 bin ton ağırlığındaki kayaların temizliği yapıldı. Sümela Manastırı'nda riskli görülen yaklaşık 360 tonluk kaya kütlesi de çelik ağla bohçalama yöntemiyle bulunduğu alana sabitlendi.

Sümela Manastırı'nda 20 kişilik endüstriyel dağcılardan oluşan özel ekiple, 2'nci etap restorasyon ve yamaç ıslah çalışması sürüyor. Manastır içerisine kurulan iskele yardımıyla yamaçlarda tehlike oluşturan kaya kütleleri düşürülüyor. Manastırın tamamının gelecek yıl yaz döneminde ziyarete açılması planlanıyor.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Belediye Başkanı: “Taş düşme problemi var”
Manastırın taş düşme problemin olduğunu anlatan Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan, Sümela Manastırı'nda özellikle kapının üzerindeki büyük kayanın tehlike oluşturduğunu sürekli dile getirdiklerini söyledi. Koçhan, "Gelen ziyaretçilerimiz de o büyük kayayı gördüler. Bohçalanmış bir şekilde çelik kafesler halinde bir yere tutturulup güvenlik sağlandıktan sonra bir güvenlik çemberinin içinde manastırının içerisinin görülmesi sağlandı. Yaklaşık 3 aylık bir zaman zarfında 200 bine yakın ziyaretçisi oldu. Maçka ilçemizden Sümela Manastırı yaklaşık 18 kilometre uzaklıkta olmasına rağmen uzun araç kuyrukları yaşandı. Bir kısım ziyaretçiler yukarıya çıkamadılar. O yukarıya çıkamayanları da hesaba kattığımızda en az 300 bin kişi Maçka ilçemizdeki Altındere Vadisi'nde bulunan Sümela Manastırı'mınızı ziyaret etti" dedi.

Kaya temizlik çalışmasının hız kazandığını anlatan Koçhan, "Bu dönem bakanlığımız çalışmaları yeni firmaya verdiğinden dolayı çalışma tekniği değişti. Eskiden üstten aşağıya dağcıların iplerle sarkmasıyla çalışmalar devam ederken şimdi iskele kurarak bu çalışma sürdürülüyor. Geliştirilen yeni teknik daha hızlı taşların düşürülmesini sağlayacak. Benim öngörüm önümüzdeki yıl haziran ayı gibi o çalışmanın biteceğini düşünüyorum. Çok daha hızlı bir çalışma yapılıyor şu an. Bu çalışmalar bizlere ne kazandıracak? Eskiden kaya kilisesine kadar olan kısım ziyarete açıktı. Ama 2021’e gelindiğinde manastırın tamamını ziyaret edebilecekler. Yarım saatte gezilen manastırda 2 saate yakın zaman geçirilecek. Patika yollarının da iyileştirilmesi ve kullanıma açılması ile bir turistin manastır içindeki vadide geçirdiği süre 4 saate kadar çıkacak" diye konuştu.