Superlit 70 Milyon Avro Yatırımla Boruda Üretim Hattını 13'e Çıkarıyor



Kanalizasyon ve izale hatları gibi alanlara eni 3-3.5 metrelik borular üreten Superlit Boru Sanayi, önümüzdeki yedi yılda dört olan üretim hattını 13’e çıkarmak için düğmeye bastı.

Kuruluş bunun için en az 60-70 milyon avro yatırım yapacak. Karamancı Holding bünyesinde faaliyet gösteren Superlit Boru Sanayi’nin şu anda Düzce’de üç, Romanya’da bir üretim hattı bulunuyor. Kuruluş, yatırım planı çerçevesinde Türkiye’de Güneydoğu Anadolu, yurtdışındaysa Suudi Arabistan, Libya ve Rusya’da fabrika kurmayı planlıyor.

Nakliye masraflı

CTP (cam elyaf takviyeli polyester) boru yaptıklarını belirten Superlit Boru Sanayi Genel Müdürü Önder Eren, “Bizim işte nakliye olayı zor ve masraflı olduğu için boru nerede lazımsa oraya gidip fabrika kuruyoruz” dedi.
Alt yapı yatırımlarına yönelik hizmet verdikleri için yerel ya da merkezi yönetimle iş yapan mütahitlerle çalıştıklarını söyleyen Önder Eren, “Geçen yıl krizden dolayı mütahitler ödenek sorunu yaşadı. Ama biz hiç etkilenmedik. Çünkü üretimin yüzde 85’ini yurtdışına ihraç ettik. İhracat yaptığımız yerlerse genelde krizden etkilenmeyen Libya, Türkmenistan ve Suriye gibi ülkeler oldu” açıklamasında bulundu.

Bu sayede geçen yılı 127 milyon lira ciro ile kapattıklarını ifade eden Önder Eren, bu yılsa satışları yüzde 20 artırmayı planladıklarını ve 173 milyon lira ciro hedeflediklerini anlattı.

Romanya büyük pazar

Romanya’da bulunan fabrikaları hakkında da bilgi veren Eren sözlerine şöyle devam etti:

“Biz Romanya’da 2003 yılında bir satış ofisi kurduk. Yaptığımız araştırmalarda orada çok büyük bir potansiyel olduğunu gördük. Çünkü Romanya 25 milyonluk nüfusuna karşılık altyapı yatırımlarının eksik olduğu bir ülkeydi. Ama Avrupa Birliği’ne (AB) girmeleriyle birlikte orada da büyük bir yatırım atağı başladı. Çünkü AB’nin altyapı yatırımları konusunda büyük fonları var.

Biz de bunu düşünerek orada bir üretim hattı kurduk. 10 milyon avroya mal olan fabrika geçen yıl üretime başladı. Romanya fabrikamızda şuanda 90 kişi çalışıyor.”

Romanya’nın ilginç bir ülke olduğunu ifade eden Superlit Boru Sanayi Genel Müdürü Önder Eren sözlerini şöyle tamamladı:

“Bir defa ülkede siyasi istikrar yok. Geçen yıl tam üç seçim oldu. Biz de merkezi ve yerel yönetimlerle iş yapan mütahitlere ürün sağladığımız için haliyle onlarla çalışmak zorundayız. O açıdan biraz zor bir yıl geçirdik.

Ama 2010 yılında daha iyi işler yapacağımıza inanıyorum. Başta Bulgaristan olmak üzere Doğu Avrupa’daki bir çok ülkeye Romanya üzerinden ulaşmayı ve boru satmayı amaçlıyoruz.”

Çalışanlar işinden memnun

Superlit Boru Sanayi, Hewitt Türkiye’nin düzenlediği ‘Türkiye’nin En İyi İş Yerleri Araştırması 2009’da Ceva Lojistik’le birlikte birinciliğe layık görüldü.

Hewitt’in 45 şirketten 19 bin çalışanla yaptığı araştırmada Superlit çalışanlarının şirkete bağlılık oranının yüzde 99 olduğu ortaya çıktı. Türkiye genelinde diğer işletmelere bakıldığında bu oran yüzde 56’da kalıyor. Krizin etkilerinin de ölçüldüğü araştırmada en iyi işyerlerinin krizi, öngörü, kararlılık ve iletişime verdikleri önemle başarılı bir şekilde yönettikleri görüldü. Superlit Boru Sanayi Genel Müdürü Önder Eren,  “Elde ettiğimiz bu başarıyı korumak adına en önemli silahımız, mevcut insan kaynakları uygulamalarının geliştirilerek devam ettirilmesi ve çalışanlarımızın bağlılıklarının stabil tutulması” diye konuştu.

Üretimi farklılaştırdı

Geçmişte polietilen boru yaptıklarını fakat bu alanda 150 şirketin üretim yapması ve merdivenaltının yoğun olması nedeniyle 2005 yılından yeniden yapılanmaya gittiklerini belirten Önder Eren, CTP boruya yöneldiklerini anlattı. Önder Eren şunları söyledi:

 “CTP kimyasal bir üretim olduğu için herkes yapamıyor. Belli bir know how gerektiriyor. Üstelik makineleri de pahalı. Fakat biz son dönemde makinelerimizi de kendimiz üretmeye başladık. Bizim ürettiğimiz borular içme suyu, sulama, termik santral, kanalizasyon ve çelik haddehaneler de rahatlıkla kullanılabiliyor.”