Sur İçindeki Tarihî Yapılar Üç Boyutlu Lazerle Taranacak

İtalyan akademisyenlerin geçen yaz Ayasofya Camii’ndeki hasarın tespiti için gerçekleştirdiği üç boyutlu lazer taraması, diğer tarihi yapılarda da uygulanacak.

Yaşanan depremlerde zarar gören Sur içindeki 15’e yakın tarihi esere, röntgen görüntülerinden elde edilecek sonuca göre güçlendirme yapılacak.

Geçen yaz İstanbul’a gelen La Sapienza Üniversitesi Mimarlık Bölümü uzmanları Carlo Bianchini ve Priscilla Paolini, özel cihazlarıyla Ayasofya’nın iç yapısını görüntülemiş, bilgisayara aktarılan verilerle röntgen görüntüsü elde edilmişti. Depremlerde zarar gören tarihi eserlerin güçlendirmesiyle ilgili projenin koordinatörlüğünü yapan Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Günhan Danışman, Sur içinde 15 önemli tarihi eser üzerinde acilen güçlendirme çalışması gerektiğini belirterek, güçlendirmenin de lazer taraması sonucuna göre yapılmasının daha faydalı olacağını söyledi.

Danışman, Süleymaniye, Ayasofya, Sultanahmet, Edirnekapı Mihrimah Sultan, Fatih Camii, Eminönü Rüstem Paşa Camii, Ahırkapı Sokullu ve Küçük Ayasofya gibi yapıların güçlendirme çalışmalarıyla ilgili olarak da AB fonlarından teknik yardım alacaklarını bildirdi.

Boğaziçi, İstanbul Teknik, Yıldız Teknik ve Mimar Sinan üniversitelerinin düzenleyecekleri toplantılarla İstanbul’da beklenen büyük deprem öncesi güçlendirme çalışmalarının fizibilitesi ile fon kaynaklarını gündeme getirileceğini belirten Günhan Danışman, depreme hazırlanma çalışmalarının da Akdeniz Üniversiteler Birliği üyeleri tarafından takdirle karşılandığını ve destek verildiğini sözlerine ekledi.