‘Sürat Demiryolu Projesi’



DASİFED Başkanı Süleyman Onatça, Çukurova'nın ‘Hızlı Tren Projesi’ne dahil edilmemiş olmasının üzüntü verici olduğunu belirtti. Onatça, yazılı açıklamasında, Çin'le yapılan ekonomik işbirliği çerçevesinde gündeme gelen 7 bin kilometrelik ‘Sürat Demiryolu Projesi’nin Edirne'den Kars'a, Trabzon'dan Antalya'ya, Sivas'tan Diyarbakır'a uzandığını, ancak Çukurova'yı kapsamadığını kaydetti.

Hatanın düzeltilmesi için lobi faaliyeti yürüteceklerini ve projenin tadil edilmesini isteyeceklerini ifade eden Onatça, enerji, sağlık, tarım gibi ana sektörlerde Çukurova'nın büyümeye devam ettiğini, ayrıca nüfusun da hızla arttığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

“Türkiye'nin dört bir yanı hızlı tren ağlarıyla örülecek, bundan sadece Doğu Akdeniz illeri mahrum bırakılacak. Bunu kabul edebilmek mümkün değil. Adana, Mersin, Hatay başta olmak üzere bölge milletvekillerimizin, yerel yöneticilerin, siyasilerin, işadamlarının, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin konuya sahip çıkacağını, projeye Çukurova'nın da dahil edileceğini düşünüyorum”.

Onatça, projeye Çin'in 30 milyar dolarlık kaynak sağlayacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Hızlı tren geleceğin en ekonomik, konforlu ulaşım enstrümanı olacak. Bundan bu bölgenin 10 milyonu aşan nüfusunun yararlanması lazım. Ayrıca projenin yapım aşamasında hattın geçtiği kentler adeta şantiyeye dönüşecek. Çukurova'nın yer almadığı hızlı tren projesi düşünemiyoruz. Eğer projeye Çukurova dahil edilmezse bu önemli aktiviteden de mahrum kalacağız”.