“Sürdürülebilir Tüketim ve Üretim Projesi” Çalıştayı



AB 7. Çerçeve Programı kapsamında desteklenen, UNEP/ Wuppertal Institute Collaborating Centre on SCP (CSCP/ Almanya) önderliğinde yürütülen ve kısa ismi ‘Action Town’ olan ‘Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) Sürdürülebilir Tüketim ve Üretim (STÜ) Alanındaki Araştırmalara Katkılarının Artırılması için İşbirliği Projesi Haziran 2008’de başladı ve Mart 2011’de tamamlanacak.

Projenin resmi ortakları arasında; Northern Alliance for Sustainability (ANPED/ Hollanda), Stockholm Environment Institute (SEI/ İsveç), Sustainable Europe Research Institute (SERI/ Avusturya) ve World Wild Fund for Nature (WWF-UK/ İngiltere) kurumları ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) yer alıyor. Bu kurumlarla birlikte projeye ‘Ulusal Odak Noktası’ olarak katılan dört kurum daha bulunuyor.
 
‘Action Town’ hedefleri çerçevesinde Türkiye’de STÜ kavramının tanıtılması ve yaygınlaştırılmasına yönelik ulusal bir projenin yürütülmesi öngörüldü. Bu anlamda ‘Ulusal Odak Noktası’ TTGV liderliğinde yürütülen projenin yerel ortakları Türk Tesisat Mühendisleri Derneği (TTMD), Ulusal Politika Araştırma Vakfı (UPAV), İngiltere – Türkiye Çevre Derneği (UTES), ODTÜ Mimarlık Fak. Araştırma, Tasarım, Planlama ve Uygulama Merkezi (MATPUM) ve ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü olarak belirlendi.

Kısa adı SCPTurKEY (STÜ-Türkiye) olan ‘Türkiye’de Sürdürülebilir Tüketim ve Üretim Politikalarının İlgili Paydaşlar Arasında Geliştirilmesinin Teşvik Edilmesine Yönelik Aksiyonlar: Sürdürülebilir Bina için Yaşam Döngüsü Analizi’ konulu ulusal proje kapsamında,

odaklanılıyor. Kamu kurumları ve üniversitelerden özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarına kadar çok geniş bir kitlenin ilgi alanına giren proje kapsamında STÜ, YDA, vb. konular eko-verimlilik (temiz üretim), ekolojik/karbon ayak izi, eko-etiket ve eko-tasarım kavramlarının yanı sıra, kısa süre önce Sanayi veTicaret Bakanlığı tarafından yayınlanan ‘Enerji ile ilgili Ürünlerin Çevreye Duyarlı Tasarımına İlişkin Yönetmelik’ de ele alınıyor.

Bu bağlamda, projede gerçekleştirilen çalışmaların ilgili paydaşlara aktarılması, görüş ve önerilerinin alınması ve bundan sonra gerçekleştirilebilecek çalışmalar ve işbirlikleri için olanakların oluşturulması amacıyla, 4 Mart 2011 tarihinde bir çalıştay düzenleniyor.

Söz konusu Çalıştaya, kurumun ilgili birimlerinden temsilcilerin katılımının ve görüşlerini paylaşmalarının bu alanda yürüyen/ planlanan çalışmalar açısından ve mevcut kapasitenin belirlenmesi için yararlı olacağı düşünülüyor.

Çalıştaya katılım sağlayacak diğer kurumların temsilcilerine ilişkin bilgilerin, 1 Mart 2011 tarihine kadar ilgili adrese iletilmesi gerekiyor. STÜ Bilgi ve Görüş Formu için tıklayınız.

Program

13:30 – 14:00 Kayıt ve Kahve

14:00 – 14:15 Açılış Konuşması
Dr. A. Mete Çakmakcı, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Genel Sekreteri 

14:15 – 14:45 Dünyada ve AB’de “Sürdürülebilir Tüketim ve Üretim” (STÜ)
Burcu Tunçer, UNEP/Wuppertal Institute Collaborating Centre on Sustainable Consumption and Production (CSCP)

14:45 – 14:55 STÜ-Türkiye (SCPTurKEY) Projesinin Tanıtımı
Ferda Ulutaş, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı

14:55 – 15:25 Türkiye’de STÜ Politikaları ve AB Uyum Süreci
Ferda Ulutaş, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı

15:25 – 15:45 Kahve Arası

15:45 – 16:15 Yaşam Döngüsü Analizi ve Bina Sektöründen Örnek Çalışmalar
Emrah Alkaya, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı

16:15 – 17:30 Tartışma Oturumu (Katılımcı Görüş ve Önerilerinin Alınması)
Oturum Başkanı: Prof. Dr. Göksel Demirer, ODTÜ

17:30 – 17:35 Kapanış