Suriye ve Irak'ın Çimentosu Şanlıurfa'dan

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından, 158.5 milyon dolara Türkerler İnşaat'a satılan Şanlıurfa Çimento Fabrikası, yeniden yapılanma sürecinde sektördeki büyümesini sürdürerek Ortadoğu ülkelerine çimento ihraç eden önemli bir merkez haline geldi. Yeni yönetim, fabrikanın çimento üretim kapasitesinin artırılması, “klinker proses optimizasyonu” ve çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla yaklaşık 15 milyon dolarlık yatırım yaptı.

Türkerler Şanlıurfa Çimento Fabrikası Genel Müdürü Akif Geçer, göreve geldikten sonra 550 bin ton civarında olan fabrikanın yıllık üretim kapasitesini 1 milyon 150 bin tona çıkardıklarını söyledi. Üretimin yüzde 65'i ile iç pazarın, yüzde 35 ile dış pazarın taleplerini karşıladıklarını anlatan Akif Geçer, “Fabrikayı devraldığımızda yalnızca Irak'a ihracat yapılıyordu. Geçen yıldan itibaren Suriye'ye de ihracata başladık. 2006 yılında her iki ülkeye 130 bin ton çimento ihraç ettik. Yıl sonuna kadar bu rakam iki katına çıkacak" diye konuştu.

Ciro hedefi 80 milyon YTL

Çimento satışında ciddi bir artış yaşandığına işaret eden Geçer, “Fabrikayı devraldığımızda yıllık 500 bin ton civarında çimento satılıyordu. Geçen yıl bu rakam 600 bin tonu buldu. Yıl sonuna kadar 750 bin ton çimento satışı hedefliyoruz” dedi.

Üretim ve satışa paralel olarak cironun da arttığını ifade eden Geçer, 2005 yılında 45 milyon YTL olan cironun geçen yıl 60 milyon YTL'ye ulaştığını, bu yılın sonuna kadar 80 milyon YTL'lik ciro hedeflediklerini dile getirdi.