Suriye'deki 315 Osmanlı Eseri Gün Yüzüne Çıkarıldı

Osmanlı'nın Suriye'de yaptırdığı çeşitli mimari eserler yaklaşık 15 ay süren bir araştırma sonucunda gün yüzüne çıkarıldı. Çalışmayla Suriye'deki 315 Osmanlı eseri kayıt altına alındı. Halep Vakıflar Müdürlüğü'nde olmayan yaklaşık 20 eserde yine kayıt altına alındı. Han, hamam, cami, medrese, tekke gibi eserlerin tek tek fotoğrafları çekilip, görüntülendi. Bu eserler 700 sayfalık bir kitapta ve 45 dakikalık bir DVD'de toplandı. Eserlerin tespiti sırasında 15 saatlik görüntü alındı, binlerce fotoğraf çekildi. Kitap ve DVD hem Arapça hem de Türkçe basıldı.

Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'nden Yrd. Doç.Dr Halil İbrahim Yakar ve Dr. Ahmet Özpay haftanın 3-4 gününü Suriye'de geçirerek eser tespiti yaptı. Bu çalışma sırasında Suriyeli öğretim görevlilerinden de yardım alan Yakar ve Özpay, 15 ay sürdürdükleri çalışmayı geçen ay tamamladı.

700 sayfalık 'Halep'te Adım Adım Osmanlı'nın İzinde' isimli bir kitap ve aynı isimli DVD'yi kamuoyu ile paylaşan araştırmacılar, bu çalışmayı Osmanlı'ya vefa borcu olarak görüyor. Halep'te Osmanlı döneminde inşa ve tadil edilen mimari eserlerin envanterine yönelik çalışmanın gelecek nesillere rehber olacağına belirten Halil İbrahim Yakar, 15 ay boyunca Halep'teki Osmanlı eserlerinin tek tek tespit ettiklerini söyleyerek şu bilgileri verdi:

"İsimlerini aldığımız eserleri araştırırken kayıtlarda olmayan eserler gördük. Onları da sahaya inerek ilk kez biz kayıt altına aldık. Çalışmamız bu anlamıyla da önemliydi. Şuan 20'ye yakın eseri ilk defa biz çıkardık. Bu eserlerin kayıtları Halep Vakıflar Müdürlüğü'nde dahi yoktu. Elimizde haritamız vardı, sokak sokak gezdik. Cami tekke, zaviye, medrese, han, hamam ve mescit gibi 11 kategoride 315 tane eser tespit ettik."

Türkiye ve Suriye'deki bir vatandaşın, Osmanlı eserlerini öğrenmek istediği zaman başka bilgilere gerek kalmadan hazırladıkları kitapla eserler hakkında detaylı bilgiye ulaşabileceğini vurgulayan Yakar, iki tarafın bilgilere kendi dillerinden ulaşacağını aktardı. Yakar, eserlerin bölgesi, yaptıranı, kayıt numarası, adası ve paftasını da belirlediklerini kaydetti.