Suriye'nin Atıkları Hatay Sahillerinde



Çoğu Suriye'den gelen ve aralarında serum, ilaç şişesi ve şırınga gibi tıbbi atıkların da bulunduğu katı atıklar, Hatay'ın Samandağ ilçesi sahilini çöplüğe çevirdi.

Kaymakam Tahsin Kurtbeyoğlu, 14 kilometre uzunluğuyla dünyanın sayılı sahilleri arasında bulunan Samandağ sahillerinin, Suriye'nin açık denize bıraktığı katı atıklar ve Asi Nehri'nden gelen atıklar nedeniyle büyük bir kirlilik sorunu yaşadığını kaydetti.

Çevlik ve Meydan köyleri plajlarında temizlik işçileri çalıştırdıklarını ifade eden Kurtbeyoğlu, "Şu anda çalışan 11 işçi mevcut. Ekipler sezon boyunca çalışacak, ancak buna rağmen sorunu çözmekte güçlük çekiyoruz" dedi. Sahilin, denizkaplumbağalarının Türkiye'deki dört önemli yuvalama sahasından biri olması nedeniyle sadece elle temizlendiğini belirten Kurtbeyoğlu, şöyle konuştu:

"Yuvaların zarar görmemesi için, makineli temizlik yapmıyoruz. Ancak, belediyenin alacağı ve traktör arkasına takılan yeni bir temizlik makinesiyle, yuvalara zarar vermeden temizlik yapılacak."

Kaynağında temizlenmeli
ÇOMÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Hasan Göksel Özdilek ise günlük temizleme çalışmalarının çözüm getirmeyeceğini, sorunu kaynağında çözmek gerektiğini ifade etti.

Suriye'nin Lazkiye kentinin katı atıklarının, gemiye yüklenerek 5-6 mil açıkta denize bırakıldığı konusunda bilgiler bulunduğunu vurgulayan Özdilek, şöyle devam etti:
"2006'da yayımladığımız çalışmada, katı atıklar açısından dünyanın en kirli ikinci sahili, tıbbi atıklar açısından da birinci sahili olduğunu belirledik. Temizleme çalışmaları devam ediyor, buna müteşekkiriz, ancak, sorun kaynağında çözülmeli. Antakya ve çevresinde düzenli katı atık depolama tesisleri kurulmalı. Bunu Suriye de gerçekleştirmeli."

Özdilek, sahilde, aralarında serum, ilaç şişesi, şırınga gibi tıbbi atıklar ile plastik ayakkabı, pet şişe ve cam şişe gibi geri kazanılabilir, araç lastiği, buzdolabı kapağı gibi geri kazanılması zor yaklaşık 130-150 tonluk atık bulunduğunu belirlediklerini ifade etti.