İzmir Yeraltını Dinleyecek



İzmir'de ekim ayında meydana gelen sarsıntılar, üzerine ölü toprağı serilen bir projeyi canlandırdı. İzmir'i sarsan fay hatları, yıl sonundan itibaren 10 ayrı istasyonla anbean izlenecek.

Dokuz Eylül Üniversitesi Ege Bölgesi Araştırma ve Uygulama Merkezi (EBAMER) Müdürü Prof. Dr. Atilla Uluğ, İzmir ve çevresinde altı önemli fay hattı olduğunu hatırlattı. Prof. Dr. Uluğ, "İzmir Körfezi, Karaburun, Foça, Bergama, Doğanbey ve Gülbahçe dikkatle gözlemek zorunda olduğumuz öncelikli fay hatlarıdır. Yıl sonuna kadar faaliyete geçecek olan 10 deprem istasyonu sayesinde, küçük depremciklerin, kesin koordinatları ve derinlikleri tespit edilecek. Bu verilerden deprembilimcilerin ihtiyacı olan haritalama da yapılacak" dedi.

Başvuran başvurana...
İzmir'in yeraltındaki hassas kulakları olan istasyonların her birinin toplam maliyeti 40 bin YTL. Uluğ, "Projemize ilk desteği 2004'te Balçova Belediyesi verdi ama o tarihten sonra da başvuran olmadı. Ekimdeki sarsıntılar ardından projenin önemi anlaşıldı. Önce Konak Belediyesi için istasyon kurduk. Karşıyaka Belediyesi'nin deprem istasyonu da devreye girecek. Büyükşehir Belediyesi de iki istasyon kurma sözü verdi. Bu arada Urla, Seferihisar, Foça, Karaburun ve Narlıdere belediyelerinden müracatlar da alındı. Yıl sonuna kadar 10 deprem istasyonu yeraltını dinlemeye başlayacak. Bu rakam da bölge için yeterli bir rakamdır" diye konuştu.