Susuzluğun Başkent Halleri



Yazı bunaltıcı bir sıcakla geçiren Ankara'nın bir yarısı dördüncü, diğer yarısı ikinci susuz günü geride bıraktı. Apartman depolarında, bidonlarda biriktirilen sular bitti. Bulaşıklar, kirli çamaşırlar dağ gibi yığıldı. Halk şebeke dışındaki sulara, kuyulara, belediye havuzlarına akın etti. Su sıralarında kavgalar yaşanıyor.

Önce programlı su kesintisi nedeniyle, sonra patlayan ana su boruları nedeniyle susuz kalan 4.5 milyonluk Ankara sokaklarındayız.

İlk durağımız dört gündür su alamayan Batıkent. Batıkentliler öbek öbek refüjlerde bekleşiyor. Merak edip yaklaşınca öbeğin su bidonlarını görüyoruz. Batıkentli belediyeye kızgın: "Dört gündür bir Allahın kulu da gelip 'Halin nicedir' demedi!" Suyu nereden bulduklarını sorduğumuzda yanıtları tuhaf: "Çimlerin arasından!"

Belediyenin çim sulamak için yaptığı yağmurlama sisteminden su alan Batıkentlilerden bir vatandaş, "Gece 04.00'de su için sıra vardı" derken Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek'e veryansın ediyor: "Avrupa'da olsa istifa ederdi."

'Yandaki parkta su var, koş!'
Sağlık ocağına giderken bidonlarla ilerleyen insanlara rastlıyoruz. Yakındaki parkta su bulunduğunu söylüyorlar. Oraya yöneliyoruz. Sulama çeşmesinin başında yüzlerce bidon ve onlarca insan sırada. Bir vatandaş, "Hiç olmazsa tuvaletler için su götüreceğim" diyor. Bekleyenler hep bir ağızdan konuşmaya başlıyor: "Belediyenin verdiği numaralar hep meşgul. Ne yapacağımızı şaşırdık. Yakında hepimiz kokacağız."

Yol üstündeki sağlık ocağına gidiyoruz. Doktorlar 'enterit' (kirliliğe bağlı enfeksiyonu) şikâyetiyle gelenlerde yüzde 10-15 artış olduğunu söylüyor. Özel poliklinik sahibi Dr. Servet Ünsal, ishal salgını bekliyor: "Suyun olmadığı yerde ishal salgını olur. Temennimiz, bunun tifoya dönmemesi. Bize her gün üç beş kişi ishal ve karın ağrısı şikâyetiyle geliyor."

Demetevler semtinde Büyükşehir Belediyesi ekibinin bozulan bir vanayı tamir etmeye çalışırken motorla suyu dışarı verdiğini görüyoruz.

Evine su götürenler, arabasını yıkayanlar, deposunu dolduranlar anında birikiyor buraya!
Pazartesi akşamı Demetevler'i rafting sahasına çeviren su borusu patlamasının olduğu yerdeyiz. Gece gündüz çalıştığını söyleyen bir işçi "Abi bizim evde de küçük çocuk var. Bir an önce çocuğumu suya kavuşturmaya çalışıyorum" diyor.

200 metre uzakta olan fıskiyeli havuz şırıl şırıl çalışıyor. Patlamadan zarar gören SSK Blokları'ysa içler acısı durumda. Tüm zemin katları su basmış durumda. Eşyalar kullanılmaz durumda.

Nuray Öztürk, "Zaten durumumuz iyi değildi, daha da kötü oldu. İki çocuğum var, onları ablamın yanına gönderdim, iki gündür sokakta yatıyorum. Evim çamur içindeydi, belediyeden geldiler temizliyorlar ama eşyalarımın hemen hepsi gitti" diye feryat ediyor. Bu arada, belediyeden arıyorlar ve belediyenin gıda yardımı yapacağını söylüyorlar. Bekliyoruz ama gelmiyorlar...

Ankara bugün ve yarın da susuz

Dayan Ankara: Patlayan ana hat borusunun tamiri bugün bitecek. Ancak şebekeye su ağır ağır verileceği için 10 Ağustos gecesine kadar başkentte su yok. 11 Ağustos cumartesiden itibaren üç dört gün tüm semtlere su verilecek.

Haydi yağmur duasına: Ankara Müftülüğü, Miraç Kandili dolayısıyla 10 Ağustos Cuma günü yağmur duasına çıkılacağını açıkladı.

200 bin üniversitelinin dikkatine: Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç'ın "Eğitime bir ay geç başlayalım" önerisine diğer rektörler soğuk. Hacettepe Rektörü Prof. Dr. Tunçalp Özgen, "Eğitime zamanında başlayacağız" yanıtını verirken ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, "Dünya üniversiteleriyle paralel eğitim yapıyoruz. Geç açılmamız mümkün değil" dedi. Başkentte 200 bin üniversiteli okuyor.

Ankaralı davacı: Ankaralı Ertan Keskinsoy, su kesintileri nedeniyle ASKİ yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulundu. Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplanan bir grup, protesto eylemi yaptı. Grup adına yapılan açıklamada, Ankara'da belediyenin, belediyeciliğin iflas ettiği günler yaşandığı söylendi.