Suudi Arabistan Krizden Etkilenmedi



Körfez ülkelerinden petrol zengini Suudi Arabistan'da sivil inşaat sektörünün istikrarını koruduğu ve küresel ekonomik krizin en kötü zamanlarını atlatmayı başardığı bildirildi. Dubai merkezli araştırma şirketi Proleads Global tarafından yayınlanan en son raporda ticaret, perakende satış, eğitim, sağlık, eğlence ve konut sektörlerinde toplam bütçesi 430 milyar doları aşan 720 proje mercek altına alındı. Dünyanın en aktif inşaat pazarlarından birisine sahip Suudi Arabistan'da artan iç talebe cevap verebilmek için 350'nin üzerinde dev inşaat projesi devam ediyor.

Araştırmaya göre toplam değeri 20 milyar doları bulan 80'in altında aktif inşaat projesi kriz nedeniyle askıya alındı ya da iptal edildi. Aynı şirket tarafından yakın zamanda yayınlanan başka bir raporda komşu Körfez ülkesi Birleşik Arap Emirlikleri'nde toplam değeri 300 milyar doları aşan 400 projenin askıya alındığı ya da iptal edildiği belirtilmişti. Şirket genel müdürü Emil Rademeyer, Suudi Arabistan'da geçen yıl boyunca nakit akışında büyüme kaydedildiğini ve bu yıl akışın istikrara kavuştuğunu belirtti.

Yetkili, ülkenin 2010'da şu anki seviyeyi korumasını ve eğitim ve sağlık sektörlerindeki düşüşe rağmen ticari ve perakende satış alanlarında büyüme görülmesini beklediklerini sözlerine ekledi. Uzmanlara göre 2011'de inşaat projelerinin büyük kısmının tamamlanması bekleniyor. Ayrıca tüm projelerin sayıca sadece yüzde 2'sini oluşturan dev inşaat projeleri toplam bütçenin yüzde 43'ünü oluşturuyor.