“Suya, Yaşamın Özüne Bile El Attıklarında Uyandık”



"Yaşamı Savunanlar İstanbul'da"  forumunda, hidroelektrik santrallere (HES) karşı deneyimlerinin paylaşıldığı oturumun ikinci bölümünde Amasya, Muğla, Antalya ve Eskişehir'den konuşmacılar HES'lerin asıl amacının elektrik üretmek olmadığını yineledi. Projelerin kolayca onaylanmasını yasal değişikliklere bağlayan katılımcılar, farklı deneyimler paylaşıldıkça güç kazandıklarını söyledi.

"Amaç suyu ticarileştirme ve toprağa el koyma"

Amasya Taşova Ziraat Odası'ndan Fazıl Kuru HES'leri verem hastalığına benzeterek "toprağa hastalık gibi zarar verecek. Irmakları bile tünellere alıyorlar; Taşova susuz kalacak. Beton içinde ilerleyecek suda kanalizasyona filtre görevi gören mikro-organizmalar yaşayamaz. Yüzde 10 can suyu ile yaşam olmaz, balıklar ölmeye başladı bile" diye konuştu.

Kuru, "HES'lerin elektrik üretmekle alakası yoktur. Asıl amaçlar, suyun özelleştirilmesi, küçük tarım üreticilerini bitirerek verimli topraklara el koymak ve plantasyon çiftçiliğini yaymaktır. Örneğin, arılarına bakmak isteyen köylülere güvenlik şirketi geçiş izni bile vermiyor" dedi ve barolarda HES projeleriyle özel olarak ilgilenen avukatların olması gerektiğini söyledi.

Mücadelede yalnız olmadığını görmek itici güç

Muğla Saklıkent Koruma Platformu'ndan Uğur Çaçeron "Karşımıza çıkanın bir HES canavarı olduğunu anlayınca bir imece başlattık. Doğu Karadeniz ve Yuvarlakçay deneyimlerini duymak, bizim yalnız olmadığımızı görmede önemli bir itici güç oldular. Çiftçiler olayın enerji olmadığını, ticarileştirme ile alakalı olduğunu zaten kolayca anlıyor" diye konuştu.

"Sistem yaşamın özü suya kadar el attı"

Antalya Alakır'dan katılan Barkın Çoruh "Saldırı, bizim kutsalımıza karşıdır. Jandarma bize hukuksal ve demokratik yolları kullanın derken; başbakan durdurulmuş projenin açılışını yapıyor. Biz, onların torunu da akan bir nehir görebilsin diye mücadele ediyoruz" dedi.

Toplantının yapıldığı salonda yanan elektriğin bile "dünyayı tükettiğini" söyleyen Çoruh, "Su yaşamın özüdür, sistem artık buraya kadar el atınca bir uyanış oldu. HES'ler bitecek, diğer santraller başlayacak. Bunların sonu yok. Herkesi daha samimi bir yaşama davet ediyorum" diye konuştu.

Eskişehir Gürleyik'ten Ali Osman Dönmez "HES'ler yasalsa, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) kanunları sürekli değiştirildiğinden yasal hale getirildiler. Şirketlerin istediği yere baraj yapma olanağı var. Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) için yapılan her başvuru yüzde 98 kabul ediliyor. Bu doğa kanunlarına aykırı, başvurular bu kadar mı hatasız?" dedi.