"Suyu Sadece Enerji Olarak Gören Zihniyeti Terk Edin!"



Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 22 Ekim günü doğal SİT alanı ilan ettiği İkizdere Vadisi'nde, iki yeni hidroelektrik santral (HES) projesine onay vermesine tepki geldi: "İkizdere'de suyun derede bırakıldığı son iki bölüm de kurutulacak."

TEMA Vakfı Rize Temsilcisi Nevzat Özer yaptığı açıklamada vadide planlanan Kızılağaç ve Saray HES projeleri hakkında "iptal kararları ve yörenin tepkilerine rağmen inşaatlar devam ediyor, bir proje yargı kararına rağmen bitti; bu iki projeyle vadiye yeniden darbe vurulacak" dedi.

Özer 35 kilometrelik dere yatağında HES tahsisinden kurtulmuş son iki bölgenin de projelenmesiyle, İkizdere'de tünellere alınacak suyun, altı adet HES'ten geçerek ancak deniz kenarındaki İyidere'de serbest kalacağını ve hemen denize döküleceğini ifade etti.

Köylülerin yaşam kaynakları, binlerce bitki türü ve yaban hayatına ev sahipliği yapan İkizdere'nin tüneller, taş ve kum ocakları, yol çalışmalarıyla bir şantiye haline geldiğini belirten Özer "Suyu sadece enerji olarak gören bu anlayışın geri dönülmez zararlar vermeden terk edilmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Alakır Vadisi'nde 20 bin insan etkilenecek

Karacaören Doğa Kültür Turizm Tanıtma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Başar ise yazılı açıklamasında, Antalya'da Alakır Çayı üzerinde yapılmakta olan yedi HES'in çevredeki 13 köydeki tarımı yok edeceğini belirtti.

Başar 70 kilometrelik Alakır Vadisi'nin yöre halkı ve canlı çeşitliliği ile oluşturduğu zenginlik, eski Likya kentleri, yaylarındaki Yörük kültürü, nadire sedir ormanları gibi birçok değeri içinde barındırdığının altını çizdi.

Çevre köylerin tek su kaynağı olan çay ile ilgili tüm yazışmalarda olumsuz yanıt alındığını söyleyen Başar, durumdan on binlerce dönüm tarla ve 20 bin insanın etkileneceğini kaydetti; yaklaşmakta olan Kumluca Ziraat Odası Başkanlığı seçimleri için HES'lere değil sulama projelerine onay veren temsilcilere destek verilmesini istedi.

Alakır Kardeşliği Platformu Antalya şehir merkezinde asılan HES karşıtı bir pankart nedeniyle HES şirketinin vadide yaşayanlar hakkında şikayette bulunmasına tepki göstermişti.

Loç Vadililer üç gündür İstanbul'da oturma eyleminde

Kastamonu Loç Vadisi Koruma Platformu da bölgede HES inşaati sürdüren Orya Enerji şirketinin İstanbul'daki binası önünde üç gündür oturma eylemini sürdürüyor.

Hafta içi her gün akşam saatlerine kadar Kabataş'taki şirket önünde eylemde olacaklarını açıklayan platform üyeleri arasında vadiden gelen köylü kadınlar da bulunuyor. Köylüler "feryadımız tüm vadilerdeki HES mağdurları adına" diyor.

Şimdiye kadar Derelerin Kardeşliği Platformu, Çoruh Aksu Vadisi Koruma Platformu gibi farklı bölgelerden HES karşıtları oturma eylemine katılarak destek verdi.