Symrna Agorası Açılıyor



Antikçağda devlet kontrolünde ticaret yapılan, dini törenler düzenlenen Symrna Agorası, çarşamba günü yeniden kapısını açıyor. Agoranın Faustina Kapısı'nın onarımı, planlanandan bir yıl önce tamamlandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 'Agora Projesi' kapsamında İzmir Arkeoloji Müzesi tarafından iki yıldır sürdürülen hummalı çalışma, ilk meyvesini verdi. İzmir'in İkiçeşmelik semtinde bulunan agoranın Batı Stoa Faustina Kapısı, İzmir Ticaret Odası'nın katkılarıyla bitirilmesi gerekenden bir yıl önce restore edildi. Aslına uygun olarak restore edilen kapı, 24 Kasım günü törenle açılacak.

Agora kazı başkanı ve İzmir Arkeoloji Müzesi Müdürü Dr. Mehmet Taşlıalan, "Kapının tüm restorasyon, röleve ve restitüsyon projelerini Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü'nden Prof. Didier Laroche hazırladı" dedi.

Eşiyle birlikte seferlere çıkmasıyla tanınan Roma İmparatoru Marcus Airellius'un karısı Küçük Faustina, eşinin doğuya yaptığı sefere katılır. Smyrna'yı (İzmir) çok beğenir. Ancak MS 178 yılında meydana gelen büyük depremde Smyrna'nın büyük bölümü gibi agora da yerle bir olur. Bunun üzerine imparatoriçe Faustina, eşini Smyrna'yı ve özellikle de agorayı yeniden inşa etmesi için ikna etmeye çalışır. Faustina'nın İmparator Marcus Airellius'u ikna etmek için döktüğü gözyaşları bir süre sonra etkisini gösterir. Smyrnalılar da, Küçük Faustina'ya minnettarlıklarını belirtmek için kapıya mermerden yapılma portresini koyarlar.