T-One by Kale, İnsan ve Çevre Odaklı Geliştirildi



Geleceğin mimarisini şekillendirmek için tasarlanan Kalesinterflex, artık konvansiyonel kullanım alanlarının dışında, mutfak mobilyaları ve tezgahları, dış mekan mobilyaları, masa, banyo mobilyası ve lavabo gibi farklı alanlarda da kullanılıyor. Kalesinterflex’ten doğan T-One by Kale, Türkiye İMSAD 2020 Geleceğe Yatırım Ödülleri’nde Ekonomi Alanı’nda üçüncülük ödülünü kazandı. Kaleseramik Pazarlama Direktörü Zeliha Özay Yurdatap ile “T-One by Kale”yi ve Kaleseramik’in sürdürülebilirlik anlayışını konuştuk...

Türkiye İMSAD 2020 Geleceğe Yatırım Ödülleri’nde kazandığınız ödül dolayısıyla sizleri tebrik ediyoruz. Projeden bahsetmeden önce genel olarak Kaleseramik’in ‘geleceğe yatırım’, ‘sürdürülebilirlik’ konusuna kurumsal bakışını, hedeflerini kısaca özetleyebilir misiniz?

Grubumuzun daha eşit, daha adil ve daha yeşil bir dünya yaratmak amacıyla başlattığı “İyi Bak Dünyana” hareketi çerçevesinde, yapı malzemeleri sektörünün lider markası olarak biz de, sürdürülebilir gelecek için etki odaklı döngüsel projelere yatırımı önceliklendiriyoruz. Dünyamıza iyi bakmak için herkesin üzerine sorumluluk düştüğüne inanıyoruz. #İyiBakDünyana hareketiyle bilinçli bir farkındalık yaratmayı ve bundan ilhamla herkesin harekete geçmesini sağlamayı amaçlıyoruz.

Özelikle iklim krizi, çağımızın en önemli sorunlarından biri olmaya devam ediyor. Dünya Ekonomi Forumu’nun (WEF) 2020 yılında yayımlanan Küresel Risk Raporu’na göre gerçekleşme olasılığı ve etkisi açısından değerlendirildiğinde ilk on riskin sekizinin çevre ve iklim kriziyle ilişkili olduğu görülüyor. Özellikle de çok büyük oranda ülkemizin hammadde kaynaklarını kullanarak üretim gerçekleştiren seramik sektörü için geri kazanım çalışmaları, sektörün ülkemizdeki geleceği için de önem taşımaktadır. Geri kazanımın kaynak kullanımlarındaki yansıması, özellikle su kaynaklarının daha fazla gündeme geldiği bugünlerde ülkemiz doğal su rezervlerinin korunmasına katkı olarak da karşımıza çıkmaktadır.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Teknolojinin sürekli geliştiği bu süreçte geleceğe yürüme yolunda sürdürülebilirliği çok önemli bir kriter olarak görüyoruz. Bu kapsamda, Kaleseramik olarak durumun ciddiyeti karşısında sürdürülebilir bir geleceğin inşası için tasarım sürecinden başlayarak, tüm üretim süreçlerimizde sürdürülebilirlik odaklı hareket ediyor ve belirlediğimiz hedefler doğrultusunda performansımızı takip ediyoruz. Bu misyonla çevre yönetiminde uluslararası standartları rehber olarak alıyoruz. İklim değişikliğinden kuraklığa, günümüzde dünyayı etkileyen tüm sorunlara karşı, maksimum verimliliğe erişmeye gayret ederek küresel dönüşümün bir parçası olmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda 2015 yılında Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları çerçevesinde, ekonomik, çevresel ve toplumsal etkisini göz önüne alarak bugünün ihtiyaçlarını gelecek nesillerin kaynaklarını tüketmeden karşılamak üzere çözümler üretmeye çalışıyoruz. Daha iyi bir dünya yolculuğumuzda ise; üretimin yanı sıra geri dönüşüm noktasında atıkların önlenmesi, hammaddeden son ürüne malzeme ve süreç iyileştirmeleri, sektöre yön verecek inovatif ürünlerin tasarımı, geliştirilmesi gibi daha birçok projeyi yürütüyoruz.

Kaleseramik Pazarlama Direktörü Zeliha Özay Yurdatap

Tüm operasyonel süreçlerimizde kaynak verimliliğini esas alarak çalışmalarımızı yürütmeye devam ediyoruz. Bu anlayışla, geçtiğimiz yıl içerisinde üretim süreçlerimizde yapmakta olduğumuz malzeme odaklı geri kazanım çalışmalarını artırdık. Geri kazanım oranlarında yüzde 70’lerin üzerinde artış sağlayarak hem üretim süreçleri için gerekli olan su ve enerji tüketimlerinde tasarruf elde ediyor hem de hammaddelerin sürdürülebilirliğine katkı sağlıyoruz.

Önümüzdeki süreçte de inovasyon, hammadde, malzeme üretimi ve dijitalleşmeyle süreç iyileştirmelerinin yanı sıra sürdürülebilirlik aksiyonları, tedarik zinciri yönetimi, stok optimizasyonu gibi birim maliyetlerimizi azaltacak çalışmalara yoğunlaşmaya devam edeceğiz.

Ekonomi Alanı’nda üçüncülük ödülü alan “T-One by Kale” projesi ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

T-One by Kale’yi tam olarak anlamamız için öncelikle Kalesinterflex’e bakmamız gerekiyor. Çünkü T-One by Kale’nin doğuşundaki ana malzememiz dünyanın en ince ve en büyük ilk seramik levhası Kalesinterflex.

2000’li yılların başına kadar bir metrekare seramiğin ağırlığı 28 kilo idi. 1999 yılında yaşanan ve birçok kişinin hayatını kaybettiği depremden sonra yanmayan, kırılmayan, ince bir yapı malzemesinin peşine düşüyor İbrahim Bodur. Ve “Binaların bizi ilgilendiren bölümlerini hafifletmenin bir yolunu bulmalıyız” diyerek seramikte yeni Ar-Ge çalışmalarının fitilini ateşliyor. Maalesef ki bu dönemlerde depreme dayanıklı üretime inanan kişi sayısı hiç de fazla olmuyor. İbrahim Bey’in ısrarlı çabaları ve Kaleseramik mühendislerinin yıllarca sürdürdüğü Ar-Ge çalışmalarının ardından ilk Kalesinterflex fabrikası yaklaşık 16 yıl önce kuruluyor. Ve dünyada Kalesinterflex (porselen levha) teknolojisine yatırım yapan ve bu teknoloji ile üretime geçen ilk şirket oluyoruz.

İbrahim Bey’in vizyonu, sezgisi ve cesaretinin bir örneği olan inovatif ürünümüz Kalesinterflex’i hayata geçirerek dünyada bir ilke imza attık ve Kalesinterflex ile bir metrekare seramiğin ağırlığını 8 kiloya kadar indirdik. Seramiğin metrekaresinde 20 kiloluk hafifleme sağlayan bu adımlar, seramikte katma değeri, ihracat fiyatını daha da yukarı taşıdı. Seramikte 3 milimetreye kadar inebilen kalınlık, gelişen teknolojiyle sağlandı. Seramik bu kadar incelirken dayanıklılık gerilemedi, aksine daha da arttı. Seramik sektörüne büyük bir yenilik getiren Kalesinterflex, aynı zamanda mimari tasarımlara ve inşaat teknolojilerine yeni bir bakış açısı kazandırdı. Kalesinterflex, hem dış cephede hem de iç mekanlarda yeni fikirlerin uygulanmasına ve modern yaşam alanları tasarlanmasına imkân sağladı. Çevreye duyarlı teknolojisiyle de fark yaratan Kalesinterflex, geleneksel seramik üretim süreçleriyle karşılaştırıldığında gaz ve toz emisyonu 20 kat, CO2 emisyonu ise 1000 kat daha azdır. Standart seramik karolara göre daha az enerji ve hammadde kullandığımız bu üründe aynı hammadde ile 4 kat fazla alan kaplıyoruz. Bir metrekare Kalesinterflex üretmek için sadece 8 litre suya ihtiyaç varken bir metrekare standart karo üretiminde 50 litre suya ihtiyaç duyuluyor. Enerji tüketimi 3 kat, elektrik tüketimi ise 4 kat daha düşük ve dolayısıyla çevreye yaydığı karbon emisyonu, geleneksel seramik üretimine göre bin kat daha az.

Geleceğin mimarisini şekillendirmek için tasarlanan Kalesinterflex’i, 16 yıldır geliştirmeye devam ediyoruz. Bugün gelinen noktada ise dünyanın en büyük seramik karo üreticisi Çin başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç edilen Kalesinterflex, artık konvansiyonel kullanım alanlarının dışında, mutfak mobilyaları ve tezgahları, dış mekan mobilyaları, masa, banyo mobilyası ve lavabo gibi farklı alanlarda da kullanılıyor.

Bir yandan da gerçek ahşabın yani ağaç kullanımın yerini alan bu ürünlerle de doğamızı korumaya yardımcı oluyoruz. Yine yüzey kaplaması ürün grubumuzda ahşap görünümlü seramik modellerimize ağırlık vererek doğa dostu çözümler sunmaya çalışıyoruz. Etki ettiğimiz tüketici davranışları sayesinde son 10 yıl içinde satışını yaptığımız ahşap görünümlü ürünlerimiz ile yaklaşık 200 bin ağaçlık bir ormanı kurtardığımızı söyleyebilirim.

Kalesinterflex’ten doğan, bu ürün grubumuza verdiğimiz isim de T-One by Kale oldu. İnsan ve çevre odaklı geliştirilen, modern yaşamın tüm beklentilerine cevap verecek özelliklerle donatılan T-One by Kale ürünlerimizden bazıları ise şöyle:

Yeni nesil mutfaklarda yerini almaya başlayan T-One by Kale Porselen Tezgah ürünümüz; dayanıklı yapısı, hijyenik yüzeyi ve estetik görünümüyle son kullanıcıların ve profesyonellerin mutfaktan maksimum verim alabilmeleri için tasarlandı. Üstün özellikleriyle mimarinin ezber bozan seramiği Kalesinterflex plakaları ile ürettiğimiz T-One by Kale Porselen Mutfak Tezgahı, özel laminasyon uygulaması ile bütün beklentilere cevap verebilecek özelliklerle donatıldı.

Evlerimizde en çok vakit geçirdiğimiz bölümlerin başında gelen mutfaklarda, dayanıklılığı ile tüketicilere yıllarca eşlik edecek olan T-One by Kale Porselen Mutfak Tezgah, çevre koşullarına karşı da kendisini koruyor. Çizilme, kırılma, lekelenme, sıcağa - soğuğa dayanıklılık ve aşınma direnci ile de fark yaratan ürün, mutfaklarda uzun ömürlü bir kullanım sağlıyor.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Bir diğer ürünümüz ise “Altın Çekül Uluslararası Yapı Kataloğu Ödülleri”nde “Yapıda İnovatif Ürün” ödülünün de sahibi olan T-One By Kale / UNIQ banyo mobilyamız. Bu ürün de su geçirmeyen, leke tutmayan ve çizilmeyen yapısı ile hijyeni, dayanıklılığı, fonksiyonelliği ve şıklığı bir arada sunuyor. Kalesinterflex’in üstün performansıyla ürettiğimiz ve tüketicilere uzun yıllar güvenle eşlik edecek T-One By Kale UNIQ banyo mobilyası; çizilme, kırılma, lekelenme, aşınma direnci, sıcağa, soğuğa ve aleve dayanıklılık özellikleriyle öne çıkıyor. Şık ve işlevsel yapısıyla büyük beğeni kazanan bu serimiz; mermer, metalik, taş görünümlü farklı renk ve desen alternatifleriyle her banyoya uyum sağlarken, üç farklı koleksiyonu ve modüler yapısı ile de her zevke uygun seçenekler sunuyor.

Türkiye İMSAD 2020 Geleceğe Yatırım Ödülleri ile ilgili eklemek istedikleriniz…

Türkiye İMSAD, kurulduğu günden bu yana Türk inşaat malzemeleri sanayisinin gelişimine katkı sağlayan, değerli çalışmaları ile içeride ve dışarıda sektörün önünü açan, yol gösteren çok önemli bir kuruluş. Bu nedenle böyle bir kuruluştan ödül almayı çok değerli buluyoruz.

Biz de Kaleseramik olarak, sektörün gelişim yolculuğunda her zaman öncü roller üstlenerek, faaliyet gösterdiğimiz tüm alanlarda ülkemizin ve insanımızın gelişimine katkı sağlamayı temel öncelik olarak görüyoruz. Bu yolda sadece üretimi değil; aynı zamanda ürettiğimiz değerleri de toplumla paylaşarak gelişmeyi, büyümeyi hedefliyoruz. Bunu yaparken de insanı, doğayı ve sürdürülebilirliği hiçbir zaman göz ardı etmeden, daima daha iyi bir dünya için çalışıyoruz.

Bu vesileyle de tekrardan, bizi bu ödüle layık gören her biri alanlarında uzman kıymetli jüri üyelerimize, İMSAD Ailesi’ne, daha yaşanılabilir bir dünya yolculuğunda sürdürülebilir üretimi destekleyen tüm markalara, Kaleseramik’in gelecek stratejilerine ve sürdürülebilir büyüme planlarına uygun olarak belirlenmiş, yenilikçi, çevreye duyarlı ve özgün projeleri, uzman kadrosu ile hayata geçirip, katma değeri yüksek ürünleri geliştirmek vizyonuyla kurulan Kaleseramik Ar-Ge Merkezi’ne, teşekkürlerimi sunuyorum.