Tabanlıoğlu Mimarlık: “Cepheye Dokunulmaması Kadirşinaslıktır”



Yapı-Endüstri Merkezi tarafından düzenlenen “Geleceğe Dünden Bakmak: Mimarlıkta Yeni Nedir?” adlı konferansta konuşan Tabanlıoğlu Mimarlık Ortağı Melkan Gürsel, yeni AKM projesi hakkında ilk kez konuştu.

Taksim’de bulunan Atatürk Kültür Merkezi’ni (AKM) ve yeni AKM projesini tasarlayan Tabanlıoğlu Mimarlık’ın kurucu ortaklarından Gürsel, AKM’nin İstanbullular’ın hafızasında önemli bir yerde olduğunu hatırlatarak, bundan dolayı projeyi tasarlama aşamasında birçok farklı duyguyu bir arada yaşadıklarını anlattı.

Gürsel, AKM’nin yıllardır atıl bir şekilde bırakıldığını ifade ederek, bugün AKM’nin içinde bulunduğu fiziksel şartlar itibari ile yenilenmesinin mümkün olamadığını söyledi. Gürsel, “AKM cephesi ile önemli bir mimarlık örneği. Giydirme cephe teknolojisi ile yapılan Avrupa’daki ilk üç binadan birisi AKM’dir. AKM bugüne yakışır bir şekilde yeniden kullanıma kazandırılacak” şeklinde konuştu.

MelkanMelkan Gürsel

“Murat, AKM ile birlikte iki kardeş olarak büyüdü”

Gürsel, AKM’nin yeni projesini tasarlayan ortağı Murat Tabanlıoğlu ile ilgili şunları söyledi: “Murat’ın hep AKM ile birlikte iki kardeş olarak büyüdüğünü düşündüm. Tabanlıoğlu ailesinin hayatı AKM ekseninde gelişti, şekillendi”

“Cepheye dokunulmaması kadirşinaslıktır”

Özellikle İstanbullular’ın hafızasında yer eden AKM binasının ön cephesinin yeni tasarım sürecinde muhafaza edilmeye çalışıldığını söyleyen Gürsel, “Cepheye dokunulmaması kadirşinaslıktır. Yeni tasarımda bu sağlanabildi. Duyarlı bir yaklaşım sergilendi. Bence bu herkes için bir kazanç” dedi.

60’lı yılların kültür merkezi kullanma mantığının günümüzde değiştiğini ifade eden Gürsel, bugünün ihtiyaçlarına cevap veren yeni bir AKM tasarlandığını belirtti. Gürsel, “Bugünün ihtiyaçlarına daha çok cevap veren bir AKM olacak. Yapı eskiye de saygılı olarak yenilenecek” dedi. 

Reklam Goruntulenme Bolumu