Takasta Acele Etmeyin



"Konutta takas", evini yenilemek isteyenlerin Türkiye'de yıllardır başvurduğu piyasayı canlı tutan bir sistem. Eski evini yenisiyle değiştirenler için çok büyük vergi avantajları olduğu söylenemez. Ancak, takasa konu edilerek satılacak gayrimenkulün ne kadar süredir, satacak kişi üzerinde olduğu gelir vergisi muafiyetinden yararlanmak için önem taşıyor. Çünkü vergide takasa konu ederek satılacak gayrimenkul eğer 5 yıldan daha uzun süredir satıcı üzerinde ise alış-satış arasında kazanç oluşsa bile gelir vergisi ödenmiyor.

Ancak 5 yıl dolmadan önce satılıyorsa örneğin 3-4 yıl önce alınan konut satılırsa o zaman gelir vergisi ödeniyor. Dolayısıyla takasta kendi evini müteahhide satanlar eğer bu evi 5 yıldan uzun süredir ellerinde tutuyorsa gelir vergisinin muhatabı olmuyor.

Metrekare önemli

KDV konusunda ise dairenin büyüklüğü önemli. KDV tutarı, 149 metrekareden daha küçük bir daire satın alanlar için konutun bedelinin yüzde 1'i. Ancak daha büyükse o zaman yüzde 18 KDV ödenmesi zorunluluğu bulunuyor.

İil ev için de harç ödeniyor

Gelir vergisi ve KDV'ye ek olarak takas yaparken de hem alıcı, hem satıcı konumundayken, eski ve yeni ev için ayrı ayrı yüzde 1,5 oranında harç ödüyor. Müteahhit firmanın takasta konutu peşinata sayması mali hukuk açısından bir şey ifade etmiyor. Tapu dairesi konut alım ve satım işlemi olarak değerlendiriyor.