'Taksi ve Durak Tasarım Proje Yarışması'nda Ödüller Sahiplerini Buldu



'İstanbul Taksisini Seçiyor' Taksi ve Durak Tasarım Proje Yarışması’nda her konu ve kategoride dereceye giren tasarımcılara ödülleri, Metropoliten Planlama Merkezi'nde gerçekleştirilen törenle verildi. Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'da hizmet verecek yeni taksilerin, yolcu ve sürücü güvenliği başta olmak üzere, kentte kaliteli taksiye kontrollü bir geçiş sağlayacağını söyledi. Topbaş, dört ayrı kategorideki tasarım projesi yarışmasına 341 tasarımcının katıldığını ifade ederek, “Taksiler bir kentin özelliğini ve kalitesini gösteriyor. Taksilerdeki kalite ne kadar yüksekse, şehre o kadar iyi imza bırakmaktadır” diye konuştu.

İstanbul’da 17 bin 400 civarında taksi bulunuyor

İstanbul’da 17 bin 400 civarında taksi bulunduğunu ve taksicilerin bu taksileri 3-4 yılda bir değiştirmek zorunda olduğunu vurgulayan Kadir Topbaş, şöyle devam etii:



“Taksicilerin, en kısa sürede en ucuz taksiyi tedarik etme düşüncesi var. Biz de İstanbulluların hem şoför, hem yolcu güvenliğini sağlayacak, aynı zamanda dezavantajlı grupların da kullanabileceği modern bir taksi tasarımına kavuşmasını istedik. Diğer taraftan özellikle sürücüler konusunda eğitimlerimiz devam ediyor. Eğitimli şoförlerin ve kente uygun tasarımları yapılmış taksinin hizmette önemli bir yeri olacağına inanıyorum.”

Londra’nın ünlü siyah taksilerinde sürücü olmanın, en az iki yıl motosiklet kullanmış olmak gibi bir şartı olduğuna değinen Başkan Topbaş, “Londra'daki şoförlerde bütün sokakları bilmiş olmak gibi özellikler aranıyor. Bizim bu düşündüğümüz tasarım üzerinde derleme yapıldı, tartışıldı, akademik müzakereler sonucunda bir noktaya gelindi. Beğeni kazanan tasarım, uygulamaya geçilecek aşamaya geldi. Bazı üretim firmalarıyla görüşmekteyiz” şeklinde konuştu.



Hedef dünya tasarım başkenti İstanbul

Firmaların üretim yaparken kendilerince haklı gerekçeleri olduğunu bildiğini de dile getiren Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “İnanıyorum ki bir takım avantajlar da getirmek suretiyle, yeni tasarımı taksici esnafımızın da tercihini sağlayacak hale getirmek durumundayız. Bu modellerin taksiciler tarafından da benimsenmesi gerekiyor. İstanbul'da hizmet verecek yeni taksiler yolcu ve sürücü güvenliği başta olmak üzere, kentte kontrollü bir geçiş sağlayacak. Öte yandan, İstanbul’u dünyanın tasarım başkenti yapmak istiyoruz. Taksi ve durak tasarımları bunun önemli bir adımını oluşturacak.”

Başkan Kadir Topbaş, konuşmasının ardından yarışmada taksi ve durak tasarımı konusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Büyük Ödülünü alan tasarımcılara sertifikalarını verdi ve hatıra fotoğrafı çektirdi.