"Taksim için Plebisite Gitsek Halk 'Kışla Yapılsın' Der"



Radikal'in haberine göre, Başbakan Erdoğan , Gezi Parkı ve Taksim Meydanı'na bir kışla ve camii yapılması için Beyoğlu'nda plebisit (halk oylaması) yapılsa halkın evet diyeceğini söyledi. Erdoğan 30 Mart seçim sonucunun da bunu gösterdiğini belirtti.

Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları:

GAYE İSTANBUL ’DAN DA GÜZEL ŞEHİRLER

Ecdadımız temelleri doğru atmıştır ama bunu yıktılar. Biz bu yıkılan çarpık kentleşmeyi düzeltmeye çalışıyoruz.

Çoğunuz yurtdışına gitti. Her bir belediye başkanımızın kendisine her gün bu soruyu defalarca sorması gerekir: Benim şehrim neden böyle değil?

Konya bugün de ihtişamlı bir şehir ama tarihte çok daha ihtişama sahipti.

Bizim yeniden hayranlık duyulan şehirlerimiz olmak zorunda. Bu şehirleri yine biz bozduk. İmara aykırı gecekondu, her vatandaşın açık bulduğu meydana istediği şeyi kondurmasıyla bozuldu. Şehirler nasıl bozulduysa bu kadro şehirleri yeniden inşa edecek.

Dizlerinin üzerine çökmesi istenen bu medeniyet sizlerin gayretleriyle ayağa kalkacak.

Her bir şehrin İstanbul’dan da güzel olması gayemiz olacak.

BELEDİYECİLİKTE DAMDAN DÜŞEN BİRİ OLARAK SÖYLÜYORUM

"Benim ilim, kentim küçük. Rezerv alanı meydana getirmem mümkün değil" gibi bahanelerin arkasına sığınmak gayretiyle bu tür kentsel değişim yapmaktan kaçmanın yollarını arıyor. Hiçbir yere sığınmanın anlamı yok. Belediyecilikte damdan düşen biri olarak açık söylüyorum: Hiç bunlara sığınmayın. Birilerine rant sağlamanın peşinde olmayacağız.

FEVKALADE HALLER DIŞINDA DİKEY MİMARİDEN YANA OLMAYIN

Fevkalade haller dışında hiçbir zaman dikey mimariden yana olmamamız lazım. Mimari estetiğimiz yatay mimari üzerinedir. 50 kat 10 kat binalar yapmak suretiyle kimseye hava atmanın peşinde olmayalım. Birilerine rant sağlamak için 100 kat bina yap, oradan götürsün. Biz buralarda hassas olacağız.

Küçük meseleler son derece önemlidir. Halkın kullandığı küçük alanlarda göze gönle yapılan yatırımlar büyük altyapı yatırımlarından kıymetlidir.

ENGELLİLER İÇİN YAYA YOLU VE BİSİKLET YOLU

AK Partili belediyelerin ilk işi yaya kaldırımlarında, yürüyüş yollarında engelli vatandaşlarımızın oralarda gidişini kolaylaştıracak düzenlemeleri yapmak.

Oralarda yürürken engelli vatandaşımızın, görme engellidir, rahatlıkla orada yürüyebilmesi için işaretleri koyması lazım.

Bisiklet yollarına varıncaya kadar yolları geniş tutmamız lazım. En gelişmemiş yerde 2 çarpı 2 asgari, onun yanında da bisiklet yolu yapmak lazım.

VATANDAŞ SOKAKTA KENDİNİ EMİN HİSSETMİYOR

Vatandaş sokağa çıktığında kendini emin hissetmeli. Hissetmiyor.

Nefes alacak park olmadıkça milyon dolarlar da verseniz gönül alamazsınız.

Yangın oluyor, itfaiye o sokağa giremiyor. 5 seneyi uzun görmeyin. 5 sene yarın biter. Bunu böyle görün.

KARAR VERİRKEN HERKESLE İSTİŞARE EDİN

Kararlarınızı şehrin tüm sahipleriyle istişare etmeniz üzerinizdeki vebaldir. Tek bir çocuğun kanaati bile Mimar Sinan için önemliydi sizin için de öyle olsun.

İdeolojik yaklaşımlar ne yaparsanız yapın karşı çıkacaklar. Onlar için söylemiyorum. Siz yolları 24 ayar altınla döşeseniz onlar bunun için teneke der. Onlar böyle.

Emaneti yere düşürürseniz sadece şehrinize değil bu davaya haksızlık etmiş olursunuz.

Bu hareketin içinde kibir, şımarmak, insanlardan uzaklaşmak, kapıları kapatmak yoktur.

GEZİ’DE BU KADAR ÖNEMLİ BİR PROJEYİ ÖNEMSİZ GÖSTERDİLER

Öyle belediye başkanları vardı ki kibirlerinden yanlarına yaklaşılmıyordu. Bakın şimdi onlar yok.

Gezi olayları, 17 ve 25 Aralık darbe girişimleri Türkiye ’de güven ve istikrar ortamını hedef aldı. Dik durduk, milletin kazanımlarını koruduk 30 Mart’ta bayrağı bırakmadık.

Gezi’de siz ne yaparsanız yapın o malum çevreler o kadar önemli bir projeyi bile olumsuz, kötü göstermeye, bu paralel yapı, medyayla, yargıyla beraber hareket ederek böyle bir adım attılar.

O kışlanın röleveleri falan ortadayken bunlar gösterilmesine rağmen o zihniyet buna karşı çıktı. Onu biz değil de kendilerinden bir zihniyet yapsaydı karşı çıkmazlardı.

İşte Kültür Merkezi. Yıkılmak üzere. Onda da aynı yerde daha iyi bir kültür merkezi dedik. Onda da aynı şey.

Taksim mabetsiz. Onda da aynı şey. Trafiğin yeraltına alınması gündeme geldiği halde buna karşı bir tavır. Yapılacak olumlu şeylere karşı bunların yaklaşımı olumsuz.

BEYOĞLU’NDA PLESİBİT YAPSAK BEYOĞLU BUNA EVET DER

Beyoğlu’nda plebisite gitsek Beyoğlu buna hayır demez, buna evet der. Mahalli seçimde de Beyoğlu’nu Ak Parti’nin kazanması bunun ispatıdır.

Beyoğlu halkı hayır demiyor, evet diyor.

3. HAVALİMANININ TEMEL ATMA TÖRENİ: DEMEK Kİ 5 YİĞİDE İHTİYAÇ VARDI

Dünyanın en büyük havalimanı temelini attık. Dün ATAK helikopterlerinin devir teslim törenini yaptık. Havalimanı ile ilgili kolay kolay bir şey yazamıyorlar ama kenarından köşesinden nasıl bunu kötüleriz diye düşünüyorlar

Demek ki burayı yapacak 5 tane yiğide ihtiyaç vardı. Yap işlet devret sistemiyle nasıl yaparız diye arayış içinde olduk.

Sadece bir havalimanı inşa etmiyoruz. Bunlar aslında büyük davanın adamı olmanın gerçekleştiği anlardır.