Taksim için 'Taksim Dayanışması'



'Taksim Dayanışması' adı altında bir araya gelen meslek odaları, kent insiyatifleri ve sivil toplum kuruluşları, yayınladıkları ortak deklarasyonla 'Taksim Meydanı'na hep birlikte sahip çıkmak' konusundaki ortak iradelerini, konu hakkındaki gelişmeleri ve görüşlerini kamuoyuyla paylaştılar. TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Karaköy Binası’nda yapılan toplantıya, 'Taksim Dayanışması'na destek veren kurum ve kuruluşların destekçileri katıldı.

Taksim Meydanı yayalaştırılma projesinin gelişim sürecini özetleyen Taksim Dayanışması sekreteryasından Mücella Yapıcı, 14 Şubat'ta 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım ve Uygulama İmar Planı tadilatlarının askıya çıkmasının üzerine 15 Şubat'ta Taksim Meydanı için dayanışma çağrısı yaptıklarını anımsattı ve hazırlanan ortak deklarasyon metninin 29 Şubat'ta tek tek kurum ve kuruluşların bilgisine sunulduğunu kaydetti. Taksim Meydanı'nın, onu oluşturan öğelerle birlikte düşünülmesi gerektiğini vurgulayan Yapıcı, bu bağlamda meydanın su maksemi, Taksim Cumhuriyet Anıtı, Taksim Gezisi ve AKM ile birlikte ele alınması gerektiğini söyledi. Yapıcı, ayrıca meydanın emek ve demokrasi mücadelesi açısından toplum belleğindeki önemli yeri üzerinde de durdu. Taksim Dayanışması'nın eylem takvimi hakkında bilgi veren Şehir Plancıları Odası'ndan Akif Burak Atlar ise toplanan itirazların 12 Mart'ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde yapılacak bir eylemle belediye iletileceğini, 17 Mart'ta ise Taksim Meydanı'nda kitlesel bir eylem yapılacağını aktardı.



Taksim Dayanışması Ortak Deklarasyonu

Çağdaş ve demokrat bir ülkede kabul edilemez karar mekanizmaları, Taksim projesi ile tekrar karşımıza çıkmıştır. Bilimsel, teknik ve demokratik süreçler çalıştırılmadan kamuoyuna sunulan meydan düzenlemesinin geri dönülmez yanlışlara yol açacak olması bizleri bir araya getirmiş ve Taksim Meydanı'da sahip çıkmamızı gerektirmiştir.

Taksim projesi ilk olarak seçimlerden önce Başbakan tarafından açıklandı. Peşinden, kamuoyuna yayalaştırma projesi adı altında sunulan plan değişikliği İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi ve 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandı. plan değişikliği, evrensel şehircilik değerleri göz ardı edilerek, ulaşım planlama ve projelendirme bilim ve tekniği gözetilmeden, üstelik koruma ve hukuk kuralları ihlal edilerek ilan edildi. İlan edilen, aslında bir 'betonlaştırma', 'insansızlaştırma' ve 'kimliksizleştirme' projesidir. Bu proje aynı zamanda, araç ve yaya güvenliğini tehdit eden dalış rampaları ve istinat duvarlarıyla, yayaların meydana erişimini engelleyen koridorlaştırılmış kaldırımlarıyla, tarihi bir ortamın görsel ve yaşamsal bütünlüğünü yok eden bir 'yer altı' projesidir.

Plan değişikliğine gayrihukuki bir şekilde eklemlenerek, kamuoyuna Topçu Kışlası'nın ihyası adı altında yeni inşaatlar dayatılmaktadır. Hapimize açık, hepimizin hakkı olan, şehrimizin merkezindeki yegane park alanı, depremde sığınacağımız Gezi Parkı elimizden alınmakta, ağaçlar, yürüme, buluşma ve dinlenme alanları betonlaştırılmaya ve ticarileştirilmeye çalışılmaktadır. Bir kez daha kamuoyu yanıltılarak güç ve paranın prestij kazanması hedeflenmektedir. Taksim, bir bütün olarak koruma altına alınmış kültür varlığımızdır ve kentimizin en önemli kamusal alanıdır. Projenin bir oldubittiye getirilmeden, acil olarak durdurulmasını talep ediyoruz. Taksim'in daha bütüncül bir yaklaşımla, sahip olduğu sosyal, tarihi, toplumsal, kültürel ve ekolojik değerler göz önünde bulundurularak, evrensel kuram ve kurallara uygun, dürüst, şeffaf, katılımcı ve demokratik yöntemlerle düzenlenmesini istiyoruz.

Taksim Meydanı, Cumhuriyet dönemi kent düzenlemelerinin ilki ve belki de en önemlisi. Taksim, tüm bayramlarımızı, şenliklerimizi, sevinçlerimizi, tepkilerimizi ve hak taleplerimizi dillendirdiğimiz emek ve demokrasi meydanımızdır.

Taksim Meydanı'na hep birlikte sahip çıkıyoruz. Çünkü Taksim hepimizin.



Taksim Dayanışması (*)

İstanbul Dişhekimleri Odası
İstanbul Eczacı Odası
İstanbul Tabip Odası
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası
TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası
TMMOB Makina Mühendisleri Odası
TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Bk. Şubesi
TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi
Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği
DİSK
İstanbul Eğitim Sen 6 Nolu Üniversiteler Şubesi
KESK İstanbul Şubeler Platformu
Kültür Sanat Sendikası
Sendikal Güçbirliği Platformu
Beyoğlu Semt Dernekleri Platformu
Emekliler Yaşlılar Hareketi
İstanbul Halkevi
İstanbul Kültür Forumu
İstanbul SOS Girişimi
Kamusal Sanat Laboratuvarı
Karadeniz İsyandadır Platformu
Kent ve Çevre için Haydarpaşa Dayanışması
Lambda İstanbul
Mülkiyeliler Birliği İstanbul Şubesi
Nazım Hikmet Kültür Merkezi
Özerk Sanat Konseyi
Sanatçılar Girişimi
Sulukule Platformu
Taksim Platformu
Toplumcu Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Meclisi
Üçüncü Köprü Yerine Yaşam Platformu
Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği
Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi
Asmalı Mescit Derneği
Ayaspaşa Derneği
Bedrettin Derneği
Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği
Cihangir Güzelleştirme Derneği
Çağdaş Hukukçular Derneği
Denge Ekolojik Yaşam Derneği
Galata Derneği
Gazhane Çevre Gönüllüleri
Gülsuyu Gülensu Yaşam ve Dayanışma Merkezi Derneği
İstanbul ODTÜ Mezunları Derneği
Karadeniz Çevre ve Kültür Derneği
Kızıldere Derneği
LGBTT Dayanışma Derneği
Sosyal Haklar Derneği
Tokatlılar Derneği
Tozkoparan Derneği
Tüketici Bilincini Geliştirme Derneği
Tüketiciyi Koruma Derneği Beşiktaş Şubesi
TÜKODER İstanbul Şubesi
Tüm Restoratörler ve Konservatörler Derneği
Tüm Öğretim Elemanları Derneği İstanbul Şubesi
Validebağ Gönüllüleri Derneği
Eşitlik ve Demokrasi Partisi
Barış ve Demokrasi Partisi
Cumhuriyet Halk Partisi
Emek Partisi
Halkın Sesi Partisi
Özgürlük ve Dayanışma Partisi
Türkiye Komünist Partisi
Yeşiller Partisi

* 29 Şubat 2012 Çarşamba günü saat 17.00 itibariyle katılım bildirilen kurum ve kuruluşlar