Taksim İlk Yardım Hastanesi'nin Yerine Gelecek Proje Onaylandı!



Birgün Gazetesi'nden Olgu Kundakçı'nın haberine göre, depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle geçen yıl kapatılan Taksim İlkyardım Hastanesi'nin yerine yapılacak hastanenin avan projesi 2 No'lu Koruma Kurulu tarafından onaylandı. Projeye göre hastanenin yer aldığı parsellerde sadece zemin üzerindeki inşaat alanı 5 kat büyüdü, bir o kadar da zemin altında inşaat alanı öngörülüyor. Şu an hastanenin Sıraselviler Caddesi'ne bakan ön bahçesine ise 7 katlı bir blok inşa edilecek. Beyoğlu Kentsel SİT alanında yer alan Taksim İlkyardım Hastanesi'nin yerine yapılacak proje, Beyoğlu Semt Dernekleri'ne göre bölgenin dokusunu bozma riski taşıyor. Sağlık Bakanlığı'na yazı yazarak  projenin yeniden değerlendirilmesini talep eden dernekler, mevcut ön bahçenin korunup toplam inşaat alanı düşürülerek hastane projesinin çevreyle uyumlu hale getirilmesini talep etti.

Cihangir Güzelleştirme Derneği, Ayaspaşa Derneği ile Galata Derneği'nin Bakanlığa çekincelerini ilettiği yazıda, Koruma Kurulu tarafından onaylanan avan projede öngörülen yeni hastanenin kütlesel boyutları açısından içinde bulunduğu tarihi çevreyle uyumsuzluk taşıyacağı dile getirildi. Hastanenin acil girişinin Sıraselviler Caddesi'ndeki ambulans girişine uzak bir noktada yer alması ve rampaların darlığı dikkat çekilen konular arasında. Bölgedeki yeşil alan eksikliğine işaret eden dernekler, yeni projede yapılaşmanın parselin tamamına yayılmasıyla hastane bahçesinin yok edilmesini eleştirdi. “Yakın çevredeki yegâne kentsel boşluğun 7 katlı bir blokla doldurulması, buradaki yeşil alan, ışık ve hava sirkülasyonunu azaltacaktır. Bir hastane yapısının çevresel-kentsel yaşam kalitesini bu şekilde olumsuz etkilemek yerine, güçlendirmesi gerekir” denildi.  Dernekler, mevcut yapının güçlendirilip iyileştirilerek küçük ilavelerle hizmete sunulabileceğini de belirtti.

'İnşaat hacmi büyüdü'

Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Ali Hacıalioğlu ise şöyle konuştu: “Taksim İlkyardım Hastanesi'nin yerine yine hastane yapılması, bir fonksiyon değişikliği olmaması olumlu. Ancak bina kütlesinde hacim ve alan açısından ciddi bir büyüme var. Parselin tamamına yayılan hastanenin altına 4 kat bodrum yapılacak. Zemin öngörülen inşaatın çok iyi çözülmesi gerekir, ancak projede bunun çok sağlıklı çözümlendiğini söyleyemeyiz. Hastanelerin kapasite artırımını eleştiremeyiz, ancak bulunduğu yer itibarıyla sınırları da çok zorlamamak, ortaya koyduğunuz projenin çevreyle olan ilişkisinde o dengeyi de korumak gerekiyor. Kent içi kamu hastaneleri şehir hastaneleri adıyla kent dışına taşınırken, kent içi kamu hastaneleri ise özelleştiriliyor. Bu politikayı Taksim Hastanesi için de kaygı verici buluyoruz.”