Taksim-Yenikapı Metrosu İlk Proje İle Devam Ediyor



Anıtlar Kurulu'nun daha önce onay vermediği Haliç Metro Köprüsü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ilk belirlediği yere yapılacak. Tasarımını Başkan Topbaş'ın çizdiği köprünün proje ihalesi 4 Nisan'da yapılıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun silueti bozacağı gerekçesiyle daha önce onay vermediği Haliç Metro Köprüsü'nün, kurulun Tarihi Yarımada'nın koruma amaçlı nazım imar planlarını onaylamasıyla birlikte ilk planlandığı şekliyle yapılacağını açıkladı.

Büyükşehir Belediyesi modernleştirilen Hıfzıssıhha laboratuarlarının açılış töreninde gazetecilerin sorularını cevaplandıran Başkan Kadir Topbaş, İstanbulluların en çok hizmet beklediği alanın ulaşım olduğunu belirterek şunları söyledi;

"Vatandaşların isteklerini dikkate alarak en büyük yatırımları toplu taşıma ve raylı sistem alanında gerçekleştiriyoruz. Biliyorsunuz Kadıköy-Kartal ve 4. Levent-Ayazağa Metrolarının temelini attık. Bu ay içersinde de Otogar-Bağcılar Hattı'nın temelini atıyoruz. Daha sonra Bağcılar-İkitelli-Olimpiyat Köyü Raylı Sistem Hatlarının temelini de atacağız. Bütün bu projeler bizim dönemimizde tamalanacak. Bu arada yıllardır beklenilen ve ön hazırlıkları yapıldığı halde bitmeyen Taksim-Yenikapı Metrosu ve Haliç Geçiş Köprüsü Tarihi Yarımada silüetine çok uygun düşmediği gerekçesiyle bugüne kadar bekletilmişti. Bu konuyla ilgili çalışmalar yaptık, görüşmelerde bulunduk. Geldiğimiz noktada Tarihi Yarımada Koruma Amaçlı Nazım İmar Planları'nın onaylamasıyla taksim-Yenikapı Metro Hattı da ilk haliyle onaylanmış oldu. Proje kapsamında tasarımını benim yaptığım Haliç Metro Geçiş Köprüsü'nün projesi de 4 Nisan'da ihaleye çıkıyor. Önümüzdeki ayın ilk haftasında köprü tasarımını bir basın toplantısıyla kamuoyu ile paylaşacağız."

Taksim-Yenikapı Metrosu'nun onaylanmasıyla İstanbul ulaşımı için çok önemli olan kuzey-güney aksının (Ayazağa-Yenikapı Metrosu) tamamlanma noktasına geldiğini ifade eden Başkan Topbaş, Marmaray Projesi'nin 5 yıl içinde bitirilmesiyle de İstanbul ulaşımının doğu-batı aksının tamamlanmış olacağını kaydetti. Mimar Topbaş, "Bu akslara dik veya paralel olan ulaşım hatları da tamamlandığında, İstanbul'un ulaşım probleminin ciddi ölçüde çözüldüğünü göreceğiz" diye konuştu.

Metro Köprüsü 2 yılda tamamlanacak...
Taksim-Yenikapı Metrosu'nun Haliç metro geçişini sağlayacak köprünün proje ve yapım ihalelerinin ardından 24 ayda (2 yıl) tamamlanacağını belirten Topbaş, açıklamalarını şöyle sürdürdü;

"Bu köprü tamamlandığında tasarımıyla çok farklı bir eser olacak ve İstanbul'un çok önemli, özellikli yapılarından biri olacak" dedi. Kadir Topbaş, bir gazetecinin "Köprünün tasarımı 'Altın Boynuz' şeklinde mi olacak?" sorusuna ise, "Bunu önümüzdeki ay birlikte göreceğiz" şeklinde cevapladı.

Taksim-Yenikapı Metrosu 3 yıl içinde hizmete girecek...
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun Tarihi Yarımada'nın Koruma Amaçlı Nazım İmar Planları'nı onaylamasının ardından Taksim-Yenikapı Metrosu'nun Haliç Köprüsü geçiş projesinde başa dönüldü ve böylece 10 milyon dolara malolana bin 300 metrelik tünelin boşa gitmesi de önlenmiş oldu.

Metro'nun Taksim- Yenikapı Hattı'nın Haliç geçişi için 4 yıl önce Unkapanı Köprüsü'nün doğusuna yeni bir köprü yapılması planlanmıştı. Ancak bu projeye Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu şehrin silüetini bozacağı gerekçesiyle onay vermemişti.

Kurul, metro köprünün Unkapanı Köprüsü'nün yerine yapılmasını, kara ve raylı sistemin aynı köprüde birleştirilmesini istemişti. Ancak, Kurul'un bu teklifi uygulandığında metro hattının Eminönü bölgesinde daha önce kazılmış güzergahı değişiyor ve 10 milyon dolara malolan yaklaşık bin 300 metrelik tünel de boşa gitmiş oluyordu. Uzun süre bu tünellerin nasıl değerlendirileceği tartışma konusu olmuş, otopark, depo, ve eğlence merkezi yaplması gibi alternatifler üzerinde durulmuştu.

Anıtlar Kurulu'nun ilk projeye onay vermesinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 4 Nisan 2005'te Haliç Geçiş Köprüsü, Unkapanı İstasyonu ve bağlantı viyadüklerinin uygulama projeleri için ihale açtı.

İhale şartnamesinde projenin, estetik, çağımızın teknolojik köprü konseptine uygun ve İstanbul için yeni bir sembol olması öngörülüyor. Köprünün viyadüklerle birlikte uzunluğunun 892 metre, su üzerindeki bölümün 460 metre olması, gemi giriş ve çıkışları için de 40 metrelik açılır- kapanır bir bölüm yapılması planlanıyor. İhaleye yerli ve yabancı firmalar katılabilecek.

Köprü yapımında 'Uzman Personel' koşulu...
4 Nisan'da yapılacak ihalenin şartnamesine göre; İstanbul Büyükşehir Belediyesi ihaleyi alacak firmada 1 adet Proje Müdürü (Köprü Projeleri yapımı konusunda en az 15 yıl deneyimli), 1 adet Köprü Mühendisi (Köprü Projeleri Müdürü, en az 10 yıl deneyimli), 1 adet Mimar (Toplu Taşım İstasyon Projeleri Yapımı, en az 10 yıl deneyimli), 1 adet Geoteknik Mühendisi (Ulaşım Altyapısı Proje İşleri, en az 10 yıl deneyimli) istihdam edilmesi şartı arıyor.