Talan Sırası Foça'da



Özelleştirme İdaresi'nin kamu arazilerinde sürdürdüğü ''yapı yoğunluğunu arttırarak pazarlama'' uygulamasına tepki uyandıran Kuşadası'ndaki ''Fransız Tatil Köyü'' örneğinden sonra benzer bir girişim de Foça'nın gündeminde... Türkiye'nin 1980 öncesindeki ''çevreci turizm'' anlayışından kalma son örneklerden olan Emekli Sandığı'na ait Foça'daki eski tatil köyü arazisi de satışa çıkartıldı. Geçen temmuz ayında gerçekleşen ''son pazarlık''taki iki müşteri adayı firmadan ''Çelikler AŞ'' vazgeçip çekilince, ihale de 8.2 milyon dolar teklifle ''Yıldırım Dış Ticaret AŞ''de kalmış oldu.

Bu sonuç kesinleştiğinde, ihale bedelinin de 24 ay vade ile ödenebileceği belirtildi...

İşte bu süreç içinde, Kuşadası'ndaki ''tek katlı'' tatil köyü yerine ''12 katlı'' dev konut ve işyeri blokları öngören ''imar değişikliği'' Foça'da da yinelenirse, Kuzey Ege koylarından biri daha ''ormanlık alanla'' birlikte betonlaşacak...

Özelleştirmede devlet işletmelerini özel sektörle buluşturmak yönünde değil, ''kamu arazilerini ranta çevirme'' şeklinde uygulanan ''emlakçi'' politikalar, deniz kenarı tesislerinde ''kıyı yağması''na dönüştü!..

Çünkü Özelleştirme İdaresi, kamu işletmelerinin arazilerindeki belediyelerden devraldığı imar yetkisini sadece ''pazarlama fiyatını arttırmaya dönük yoğun yapılaşma olanakları sağlamak'' şeklinde anlıyor. Bunun için de yetki yasasındaki ''İmar planları, bulunulan bölgenin ve kentin imar düzenine uyumlu olarak düzenlenir'' ilkesini hemen hiçbir örnekte dikkate almıyor.

Böylesi gözü kara bir ''rantçı anlayış'' , Kuşadası'nda ağaçlar arasına gizlenmiş tek katlı tatil köyünün yerine devasa blokların dikilmesine olanak sağlarken Foça'da da bir zamanların ''rüya gibi'' denilen orman içi tatil köyünde ne doğa bırakacak, ne siluet, ne de peyzaj...

Çünkü, özelleştirme programına alınan Foça Tatil Köyü, Çevre ve Orman Bakanlığı'nca 49 yıllığına tahsis edilmiş 303 bin 200 m2'lik orman arazisindeki 110 bin m2'lik kıyı alanında bulunuyor.

Kentin 5 km. kuzeyinde, akdenizfoklarının da yuvalarının bulunduğu kayalıklarla çevrili koylardan, kumsalı en güzel olanında bulunan tatil köyü, 1960'ların ''doğa içinde denizin sesiyle buluşulan sakin bir tatil anlayışı'' nın ürünüydü.

Gerek ağaçlar arasındaki 400'e yakın ''tatil evi'' nden oluşan yaklaşık 700 yataklı yerleşim dokusu, gerekse yöresel mimarisiyle 1967'de hizmete girerek, 1980 öncesinin örnek turizm planlamaları arasında ödüller de alan tatil köyünün ''özelleştirme betonlaşması'' ndan kurtarılabilmesi için Foçalı çevreciler arayış içindeler..

Umut bağlanan çözümler arasında ise İzmir Koruma Kurulu 'nun bu nostaljik tatil köyünü bir kültür varlığı olarak 21. yüzyılın ''insana ve doğaya saygılı mimarlık mirası'' olarak tescil etmesi başta geliyor... Eğer kurul ''yasal dayanağı'' da olan bu haklı beklentiye onay vermezse; kıyıyla birlikte arkasındaki 200 dönümlük ormanı da ''Başkentteki pazarlamacıların hışmı'' ndan kurtarmak kolay olmayacak.