Talan Sırası Kaz Dağları’nda



Karadeniz’de tepki çeken HES’ler şimdi de tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü Kaz Dağları’na yapılıyor.

Balıkesir Enerji Grubu projeleri kapsamında İkizcetepeler, Cüneyt, Dursunbey, Kızılkeçili, Kocadere, Mıhlı ve Susurluk HES olmak üzere toplam 7 HES projesi planlanıyor. Manastır HES projesi ise iptal edildi.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş’ün soru önergesine verdiği yanıtta, çevresel, teknik, ekonomik ve sosyal açıdan uygun bir proje olması durumunda, firma tarafından gerekli izinlerin alınmasını takiben gerçekleştirileceğini bildirdi. Eroğlu, 7 HES projesinden birinci derecede etkilenecek yerleşim birimi savunurken, “İlgili kurumlar, enerji talebimizin bir şekilde karşılanabileceği; ancak çevreye ve insana verilecek zararların telafisinin zor olacağı bilinciyle hareket ederek, ülkemizin enerjide büyük oranda dışa bağımlılığını azaltmaya yönelik olarak yenilenebilir enerji ve yerli kaynaklarımızın değerlendirilmesine yönelik çalışmalar yürütmektedir” dedi.

CHP’li Gümüş ise Kaz Dağları’na inşa edilecek olan HES’lerin doğa, kültür, jeolojik ve tarihsel dokuya zarar vereceğine dikkat çekti. HES’lerin yanı sıra su toplama amaçlı baraj projelerinin de planlandığını dile getiren Gümüş, “Bu barajlarda toplanacak sularla bölgedeki yazlık evlerin su ihtiyaçlarının karşılanacağı ifade edilmektedir” dedi.