Taliban'ın Yıktığı Dünya Mirası Canlanacak




Afganlar yeniden yapılacak Buda heykelleri sayesinde yoksul yaşamlarına yeni bir soluk getirmeyi umuyor

Taliban'ın dev Buda heykellerini yıkmasından beş yıl sonra bugün Afgan işçiler heykellerin parçalarını topluyor. Heykellerden arta kalanlar, bir zamanlar Buda heykellerinin ihtişamıyla bol bol turist ağırlayan, şimdiyse suyun ve elektiriğin olmadığı mağaralarda yaşamlarını yoksulluk içinde sürdüren Bamiyan halkının tek umudu. Bamiyan'ın ilk kadın valisi Habiba Surabi, Buda heykellerinden birisi tekrar inşa edilebilirse, yerli halkın yaşamını değiştirebileceklerini söylüyor.

UNESCO destek veriyor

Heykellerin yeniden inşası için Afganistan hükümeti ve uluslararası toplumun kararı bekleniyor. Bir yandan da UNESCO tarafından yürütülen proje kapsamında büyük kayalardan tenis topu büyüklüğüne kadar farklı boyutlarda çamur ve alçı toplanıyor. 52.2 metre ve 34.5 metre boyundaki iki heykelin yeniden inşa edilmesi dev bir yapbozun parçalarını birleştirmek gibi bir şey. Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Bamiyan bir zamanlar Budizm'in merkezi konumundaydı. Bugün 400 bin sakininin tamamı Şii olan kentteki heykeller 2001 yılında Taliban tarafından dinamitlenmişti.

Her bir heykel 30 milyon dolar

Bamiyan Vadisi, UNESCO tarafından Tehlike Altındaki Kültürel Miras listesine alınmıştı. Bamiyan'da süren çalışma, Buda heykellerinden geride kalan parçaları koruma altına aldıktan sonra uluslararası toplumu heykellerin yeniden inşası için ikna etmeyi amaçlıyor. Yeniden inşa edilecek her bir heykelin maliyeti 30 milyon dolar olarak hesaplanıyor. Afganistan'ın kendi imkânlarıyla bu faaliyeti finanse etmesi mümkün değil.

Bamiyanlılar, Taliban'ın 'put' diyerek yıktığı Buda heykellerinin yeniden inşa edilmesiyle bölgenin tekrar turistler için bir cazibe merkezi haline gelmesini ve bu sayede bölge ekonomisinin biraz olsun canlanmasını umut ediyor.