Tanzanya da TOKİ'den Konut İstedi



Toplu konut çalışmalarını yerinde görmek için Türkiye'ye gelen ve Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar'ı ziyaret eden Tanzanya Ulusal Konut Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Kesogukewele Msita, TOKİ ile birlikte Türk işadamlarının Tanzanya'da konut yapmasını istedi.
    
TOKİ'den yapılan açıklamaya göre, Doğu Afrika'nın Hint Okyanusu kıyısındaki ülkelerinden Tanzanya'nın Ulusal Konut Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Kesogukewele Msita ve beraberindeki heyet, Türkiye'de yürütülen toplu konut çalışmaları hakkında bilgi almak için TOKİ'yi ziyaret etti. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ile görüşen Msita, Tanzanya?da 12 milyar dolarlık konut pazarı bulunduğunu belirterek, özellikle TOKİ'nin, ülkesinde konut yapmasını istediklerini aktardı. Açıklamaya göre, TOKİ projelerinden çok etkilendiklerini ifade eden Msita, şöyle konuştu:

''Siz bu işi başardığınız için ülkemizde konut yapmanızı istiyoruz. Biz de kendi ülkemizde TOKİ benzeri bir kuruluş oluşturduk. TOKİ'nin potansiyelini bildiğimiz, TOKİ bizden çok ilerde olduğu için projelerinizi görmeye geldik. Amacımız TOKİ'nin yaptığını ülkemizde uygulamak, tecrübelerinizden yararlanmak. Tanzanya'daki yatırımlarınızın başarılı olması için her türlü desteğe hazırız. TOKİ ile birlikte Türk işadamlarının Tanzanya'da konut yapmasını istiyoruz.''

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar da, teklife sıcak baktıklarını, hükümetin onayı ve talimatıyla böyle bir işbirliğinin söz konusu olabileceğini belirtti. TOKİ yatırımları hakkında bilgi veren Erdoğan Bayraktar, idarenin, devlet disiplini ve özel sektör pratikliği içerisinde çalıştığını, insanların bu yüzden kendilerine güven duyduğunu söyledi. Yapılan yatırımlarda merkezi bütçeden pay almadıklarına dikkati çeken Bayraktar, TOKİ'nin kendi finansmanını kendisinin sağladığını, öncelikli görevinin Türkiye'deki konut açığını gidermek olduğunu anlattı. Bayraktar, Tanzanya'ya uzmanlardan oluşan bir heyet göndererek hangi alanlarda işbirliğine gidilebileceğini araştıracaklarını ifade etti.
    
Tanzanya Ulusal Konut Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Kesogukewele Msita ve beraberindeki heyet, 21 Ocak Cuma günü İstanbul'a giderek, buradaki TOKİ projelerinde incelemelerde bulunacak.