“Tarifa Trafiği” ile Afrikalı Göçmenlerin Hikayesi Osmanlı Bankası Müzesi Sineması’nda



Osmanlı Bankası Müzesi Sineması’nda, “Zaman, Mekan ve Yaşamlar” teması altında, yönetmenliğini Joakim Demmer’ın yaptığı İspanya yapımı Tarifa Trafiği adlı belgesel gösterilecek. Afrikalı göçmenlerin Fas’la İspanya arasındaki suları geçme çabasını, göçmenlerin ve Tarifalı yerel sakinlerin gözünden anlatan film, saat 19:00’da izlenebilecek.

Gösterimin ardından, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Dış İlişkiler Müdürü Metin Çorabatır, “Göç Yönetimi: İnsani Çözümler...” konulu bir söyleşi yapacak.

Her yıl, binlerce Afrikalı göçmen Fas’la İspanya arasındaki suları lastik botlarla geçmeye çalışıyor. Kimisi amacına ulaşırken birçoğu da başaramıyor. Bir sörf cenneti olan Tarifa’da karaya vuran cesetleri toplamak, neredeyse gündelik bir iş haline gelmiş durumda. Film, boğulanların öykülerini anlatırken, mülteci akınlarının ortasında yaşayan yerel sakinlerin duygularına da kulak veriyor. Belgesel, her şeye rağmen Avrupalıların sorumluluk duygularına sesleniyor: “Bu durum daha ne kadar sürebilir?”

Osmanlı Bankası Müzesi Sineması'nın Belgesel Sinemacılar Birliği danışmanlığında hazırlanan programı, her hafta farklı bir temayı içeren filmler ve ardından yapılan söyleşilerden oluşuyor.

Metin Çorabatır
1951’de doğdu. Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü’nden 1977’de mezun oldu. 1980-1982'de Çukurova Üniversitesi'nde asistanlık yaptı. 1977-1995 yılları arasında, gazetelerde dış haberler ve diplomasi muhabirliği görevlerinde bulundu. Tercüman, Hürgün, Hürriyet, Yeni Asır ve Milliyet'te çalıştı. 32. Gün programında genel koordinatörlük, Turkish Daily News gazetesinde haber müdürlüğü yaptı. Kanal 6 Televizyonu’nda çalıştı. 1995’ten bu yana Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Dış İlişkiler Müdürlüğü görevini sürdürüyor.