Tarih Boyunca "Ana Tanrıça" Osmanlı Bankası Müzesi'nde...

Osmanlı Bankası Müzesi, Voyvoda Caddesi Toplantıları kapsamında düzenlenen Obje ve Ritüel söyleşilerinde bu ay, Doç. Dr. Zühre İndirkaş'ı ağırlayacak. "Çağlar Boyu Ana Tanrıça İnancı ve Türk Resmine Yansımaları" konulu söyleşi, 27 Aralık Çarşamba günü, saat 18:30'da gerçekleştirilecek. İndirkaş konuşmasında, tarih boyunca çeşitli sanat ürünlerinde yansımaları görülen Ana Tanrıça kavramının, resim sanatı üzerindeki rolünü anlatacak.

İnsanlığın ilk inanç sistemlerinde asal öğe olan kadının, Ana Tanrıça kimliğiyle Anadolu'da doğum, yaşam ve ölüm üzerinde egemen olan bir inanca dönüşmesinin, Yunan, Roma, Frig ve diğer kültürlerde isim değiştirerek varlığını korumasının öyküsü aktarılacak.

Doç. Dr. Zühre İndirkaş
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi'nde Klasik Arkeoloji öğrenimi gördü. İngiltere Cambridge Üniversitesi'nde University College'e misafir öğrenci statüsünde 1 yıl devam etti. 1985'te İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde araştırma görevlisi oldu. Doktora çalışmalarını, 1987'de British Council araştırma bursuyla gittiği Londra'da sürdürdü. Doktorasını 1990'da İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü'nde tamamladı. Halen aynı üniversitede doçent olarak görev yapıyor. Antik Yunan, Anadolu, Orta Asya söylenceleri ve resim sanatıyla ilgili yurtiçi ve yurtdışında 30'u aşkın makalenin yanı sıra Kültür Bakanlığı tarafından yayımlanan "Ana Tanrıçalar, Kybele ve Çağdaş Türk Resmindeki İzdüşümleri", "Türkler'de Hükümdar Tacı Geleneği" ve İsviçre'de Spur Verlag'ın yayımladığı "Die Alttürkischen Mythen in Mittelasien und Ihr Weiterleben in Anatolien" adlı kitapları bulunuyor.