Tarih Hırsızlarına “Dur” Diyecekler



Yemen, tarihî mirasını koruma altına almak için bağımsız bir konsey kuruyor. Taraf'ın haberine göre, geçen ay kurulacağı açıklanan konsey için çalışmalara hız veren Yemen, Milli Diyalog Konferansı, Birleşmiş Milletler ve Körfez İşbirliği Konseyi ile görüşmeler yaptı. Görüşmeler neticesinde; muhaliflerin ve İslamî grupların, bu mirası yağmalamasına son verme kararı alındı. Konsey ayrıca, tarih ve sanat çevrelerinden uzmanların hem finans, hem de yönetim olarak bağımsız çalışmalar yürütmesine de imkân sağlayacak.

Milisler el koydu

Yemen’de yaşanan ekonomik ve politik olumsuzluklar yüzünden, yaklaşık iki yıldır ülkedeki pek çok müzede yağmalama ve hırsızlık vakaları yaşanıyordu. 2011’de Abyan Müzesi yağmalanmış, geçen Mart’ta da Mukalla Müzesi’nin bulunduğu şehri ele geçiren milisler, sultana ait tahtı çalmışlardı. Ekim’de ise Sana kentindeki Millî Müze’de de yedi tarihî kılıç ve el yazması bir Kuran’a, radikal İslamcılar tarafından el konulmuştu.

Cezalar caydırıcı değil

İnsan hakları ve özgürlükler üzerine çalışan bir grubun başkanı olan Arwa Othman, “Yemen’de kaçakçılıkla ilgili yasalar, caydırıcılık niteliği taşımıyor. Öyle ki, ülkede kaçakçılık yapmanın veya tarihî eser çalmanın cezası; sadece 28 sterlin” ifadelerinde bulundu.

Othman ayrıca, “Ne politikacılar, ne de ülkede yaşayanlar millî mirasın öneminden haberdar. Arkeologlar için kazı alanları kuruluyor.

Sonra da başında bekleyen yağmacılar, eserlere çıkar çıkmaz el koyarak satıyor. Yeni kurulan bağımsız konsey ve Birleşmiş Milletler’in de yardımıyla, umarım bu tarihî talanın önüne geçeceğiz” dedi.