Tarih Vakfı: Durum Vahim



Tarih Vakfı ile Kültür Bakanlığı arasında anlaşmazlığa neden olan Darphane- i Amire binaları yıkılma tehlikesi bulunduğu gerekçesiyle dün mühürlendi. 1995'te İstanbul Müzesi kurulması amacıyla 49 yıllığına Tarih Vakfı'na kiralanan Darphane-i Amire binası uzun süre Vakıfla Kültür Bakanlığı arasında anlaşmazlıklara neden oldu. Son olarak geçen yıl İstanbul Anıtlar Müdürlüğü tarafından hazırlanan rapor sonucu binaların çökmek üzere olduğu belirtilerek tahliyesine karar verildi.

Bunun üzerine İstanbul Valiliği de vakfa bir yazı gönderererek binaların 23 Şubat tarihine kadar boşaltılmasını istedi. Vakıf ise İstanbul 4. İdare Mahkemesi'ne yürütmeyi durdurma amacıyla dava açtı. Mahkeme bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi ancak bilirkişi incelemesinin sonuçları mahkemeye henüz ulaşmadı.

Dün sabah, İstanbul Anıtlar Müdürlüğü, İstanbul Valiliği ve Eminönü Belediyesi'ne bağlı yetkililerle belediyeye bağlı zabıta ekipleri ve güvenlik güçleri tahliye için binaya geldiğinde vakıf yetkilileri de yürütmenin durdurulması yönünde ara karar istemiyle İstanbul 4. İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme, dilekçeye jet hızıyla verdiği ara kararla yanıt verdi. Mahkeme, bilirkişi raporunun kendilerine ulaştırılıp karar verilinceye kadar tahliye işlemlerinin durdurulmasına karar verdi.

Durdurma kararının gösterilmesi üzerine zabıta ekipleri binadan ayrıldı. Ancak aradan birkaç saat geçmeden bu kez daha fazla zabıta ve güvenlik görevlisi yeniden Darphane'ye geldi. Ekipler binayı tahliye etmedi ama, kararın kendilerine yazılı olarak iletilmediği gerekçesiyle binaları mühürledi.

Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er de tahliye kararını, 25 Aralık 2006'da vakfa tebliğ ettiklerini ve sergileme alanındaki aksesuvarların binaya zarar vermeden sökülebilmesi için 60 günlük bir süre verdiklerini belirterek, "Şu noktada binadaki eşyaları boşaltmadık. Yürütmeyi durduma kararı elmize ulaşınca gerekeni yaparız" dedi.

Tarih Vakfı: Karar vahim
Koç: Restore edeceğiz

Tarih Vakfı Başkanı Halim Bulutoğlu: "İlla 'burada kalalım' demiyoruz. İstanbul'un kültürel yaşamı için çok önemli bir projenin çözümünü istiyoruz. Darphane binaları 1995 yılında ilgili bakanlıktan 49 yıllığına kiralandı. İstanbul Müzesi çalışmalarına başlayacakken 1996'da müze çalışmalarının ancak Kültür Bakanlığı tarafından yapılacağı kararı verildi. Binaların restorasyonu 1995'ten beri bu süreç yüzünden yapılamadı. Müzenin gerçekleştirilmesi için bakanlıktan yeni bir yer istedik, sonuçsuz kaldı. Geçen yıl İstanbul Anıtlar Müdürlüğü'nce hazırlanan raporla binaların tahliyesi kararı alındı. Bu karar için yürütmeyi durdurma davası açtık, binaların sağlam olduğuna ilişkin bir raporu da mahkemeye sunduk. Ama gördük ki mahkemenin verdiği karar bile yetmiyor. Vahim bir durum.

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç: "Yıkılmaya yüz tutması demek, yıkılması demek değil. Onu restore edeceksin, ayağa kaldıracaksın, kuvvetlendireceksin. Aşama aşama ne yapacağımızı takip edeceksiniz. 10 gün sonra orada yaptığımız şeyi vatandaşımıza da göstereceğiz. Kanunlar dahilinde bütün bu bölge, Topkapı'nın içinde olan, Topkapı'nın içinde mütalaa edilecektir."

Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı: Bakanlığımızdan aldığım cesaretle söylüyorum, bakanlığımız kararlıdır. Topkapı Sarayı'nın Darphane'ye doğru genişletilmesi söz konusu değil. Darphane binaları rastgele herhangi bir sivil toplum kuruluşuna verilecek yer değildir. Darphane'de şehir müzesi kurmak isteyenler samimi olamazlar. Bu kadar küçük bir yerde... 12 yıldır oyalamaktadırlar. İyi niyetli olduklarına inanmıyorum. Darphane ileride restore edilecek ve sarayın bir bölümü olarak hayatına devam edecektir."