Tarih Vakfı Kent Müzesi Kurmaya Çalışıyor



İstanbul hakkında ne biliyorsunuz? Çocuklarınıza ne anlatıyorsunuz? İstanbul'da yaşıyorsanız geçtiğiniz sokakların, gördüğünüz binaların gelmişinden geçmişinden haberiniz var mı?

Tarih Vakfı'nın yayımladığı 8 ciltlik "İstanbul Ansiklopedisi"ni (imkânlarınız el veriyor ise) satın alınız. Üçer ayda bir yayımlanan İstanbul dergisini izleyiniz. Bunları yayımlayan Tarih Vakfı uzun süredir İstanbul için "Kent Müzesi" kurmaya çalışıyor.

Kent müzesinin amacı, "yaşayanlara ve ziyaretçilere kenti dünü, bugünü ve yarınıyla tanıtmak ve sevdirmek, yaşayanların kenti sahiplenmelerine yardımcı olmak, kentin tarihini ve kültürünü araştırmak ve geliştirmek, kentte yaşayanların yaşam kalitelerinin yükseltilmesini teşvik etmek" olarak tanımlanıyor.

Tarih Vakfı 1991 yılında kuruldu. Tarihimizi, ülkemizin kültürel mirasını araştırmak, belgeleri toplamak, arşiv yapmak, yayın yapmak, tarih eğitimini yaygınlaştırmak amacını güden vakıf, 15 yıl içinde 8 ciltlik İstanbul Ansiklopedisi ve 3 ciltlik Sendikacılık Ansiklopedisi yanında tarihle ilgili 264 kitap yayımladı.

Tarihini bilmeyen sahip çıkamaz
Aylık "Toplumsal Tarih" ve üç aylık "İstanbul" dergilerini muntazam olarak yayımlıyor. 1996 yılında yapılan uluslararası "Habitat Kongresi" sırasında "Dünya Kenti İstanbul" sergisinin düzenlenmesi ve ardından da "İstanbul Kent Müzesi"nin kurulması için, Osmanlı devletinin tarihi Darphane binaları 49 yıllığına Tarih Vakfı'nın kullanımına verilmişti.

Vakıf tarafından molozla dolu harap binalar temizlendi, onarıldı. Tarihi binaların içindeki eski para makineleri ortaya çıkarıldı. Darphane yerli ve yabancı ziyaretçilere açıldı. O tarihten bu yana Darphane'de 59 sergi, 142 toplantı, 24 atölye çalışması, 2 festival, 129 gösteri, 89 gösterim, 129 konser yapıldı.
Geliniz görünüz ki, Vakıf, Darphane'de "İstanbul Kent Müzesi" kurmayı başaramadı. Çünkü, "temizlendiğini, ortaya çıkarıldığını görenler Darphane'yi Tarih Vakfı'nın elinden almak için harekete geçti.

İş yapanın elini tutmayalım
Son olarak da "Darphane"nin "mail-i inhidam" olduğu hakkında rapor hazırlattırıldı. Can ve mal güvenliği nedeniyle binaların terki isteniyor. (Bilindiği gibi mail-i inhidam binalar hemen yıkılır. Demek ki Darphane de boşaltıldıktan sonra yıkılacak!)

Tarih Vakfı'nın derdi (bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek), Kent Müzesi kurmak. Şimdilerde bir ümit belirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle Sirkeci tren istasyonu binasının müze için tahsisi gündemde. Tren, 2008'den sonra gara uğramayacak. 2010 yılını İstanbul, "Dünya Kültür Başkenti" olarak kutlayacak. O yıla kadar garın müzeye dönüştürülebileceği söyleniyor.

Tarih Vakfı Başkanı Halim Bulutoğlu diyor ki, "Günümüzde ülkelerarası rekabet, şehirlerarası rekabete dönüştü. Şimdilerde Paris, New York, Atina, Barcelona, Berlin birbiriyle yarışıyor. Böyle bir yarışta Kent Müzesi, İstanbul'a güç verir."
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin şehir için yayınlar yapan, müze hazırlamak için çabalayan vakfa sahip çıkıp çıkmayacağını hep birlikte izleyeceğiz.