Tarihe 'Aşk' Tahribatı



Yatağan’da binlerce yıllık geçmişi bulunan tarihi eserlerin, üzerlerine sprey, tornavida ve demirlerle yazılan aşk mesajları, özel koruma altında olması gereken tarihi değerleri harap etti. Tarihe yapılan bu saygısızlık, arkeolojik kazıların heyet başkanlarını da isyan ettirdi. Yatağan'daki iki önemli antik kent olan, Stratonikeia ve Lagina'nın kazı heyetleri başkanları, eserlerin bekçilerle korunamayacağını belirterek, "Genç nesil bilgilendirilmeli" dedi.

Dünyanın en büyük mermer kenti olma özelliğini taşıyan Stratonikeia'da, meclis binası duvarları ve sütunları ile oda mezarın iç duvarlarına aşıklar tarafından mesajlar yazıldı. Ayrıca meclis binası duvarında, bir otomobil tamircisinin reklamının olması ziyaretçilerin tepkisini artırdı. Pagan dininin merkezi kabul edilen Lagina antik kentindeki eserler de aynı şekilde tahribata uğradı. Lagina Kazı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Tırpan, tarihi eserleri korumanın, ilköğretim okulundan itibaren verilecek eğitimle gerçekleştirilebileceğini söyledi. Tırpan, "Yaşadığı çevreyi ve kültürü bilmeyenler, tarihini de bilemez. Gençlerimiz Anadolu tarihini bilmezlerse, eserleri tahrip eder, üzerlerine isimlerini yazar. Önceki yıllarda okullarımızda turizm ve arkeoloji dersleri vardı. Öğrencilere yaşadıkları topraklardaki önemli insanlar, yerler ve eserler tanıtılıyordu. Ancak bu dersler müfredattan kaldırıldı. Sorunun temeli de bu. Antik kentlerimizde binlerce eser var. Her eserin yanına eli sopalı bir bekçi dikemeyiz. Her yazı yazanın peşinden koşamayız" dedi.

Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilal Söğüt de, antik kentlerin güvenliğinin artırılması gerektiğini söyledi. Tarih sevgisini aşılamanın uzun bir süreç olduğunu anlatan Doç. Dr. Söğüt, "Stratonikeia ölümüne aşkın yaşandığı bir kent. Gladyatörleri ve aşk hikayesiyle tarihe ismini yazdırmış bir yer. Ancak bazı kişiler, aşklarını yanlış yerlere yazıyor. Antik kente gelen yabancılar, eserler zarar görebilir diye telefonlarını kapatıyor, ayakkabılarını çıkarıyor. Bu bilince sahip olduğumuz gün, eserlerimiz emin ellerde olur" diye konuştu.