Tarihi Bina Belediyede Kaldı



DHA'nın haberine göre, Konak Belediyesi’nin aralık ayı olağan meclis toplantılarının ilk oturumu Belediye Başkanı Sema Pekdaş yönetiminde gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantıda gündem maddelerine geçilmeden önce söz alan Başkan Pekdaş, 10 yıllık tahsis süresi sona erdiği için İzmir Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nce geri alınmak istenen Basmane Semt Merkezi’nin içinde bulunduğu tarihi bina ile ilgili Danıştay’ın verdiği kararı açıkladı.

Semt merkezi kalacak

Restorasyonu Konak Belediyesi’nce yaptırılan ve uzun yıllardır bölge halkına semt merkezi olarak hizmet veren binanın mülkiyetini elinde bulunduran İzmir Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün kendilerinden binayı boşaltmalarını istediğini hatırlatan Başkan Pekdaş, "Restorasyonu belediyemizce yaptırılan ve 10 yıllığına tahsis edilen tarihi binanın süresi bitince yeniden tahsisini istedik. Ancak tüm çabalarımıza rağmen bir sonuç alamadık. Binayı boşaltmamız istendi. Çabalarımız sonuçsuz kalınca biz de Danıştay’a başvurduk. Konak Belediyesi olarak binaya ihtiyacımızın daha fazla olduğunu, burada halkla iç içe bir hizmeti sürdürdüğümüzü söylemiştik. Danıştay’da görülen bu dava geçen hafta lehimize bitti. Danıştay Konak Belediyesi’nin ihtiyacının daha gerçek ve samimi bir ihtiyaç olduğunu, belediye çalışmalarının devam ettiğini belirterek bu yerin Konak Belediyesi’ne ait olması gerektiğine karar verdi" dedi.

Hizmet için bedel ödenecek

Danıştay kararına rağmen Semt Merkezi olarak kullanılan tarihi binayı bedelsiz değil, para ödeyerek satın alacaklarını da belirten Pekdaş, "Maalesef biz bu yeri satın alıyoruz. Bize tahsis edilmiş yerin tahsisini uzatıp, kira ödememizin engellenmesi üzerine gidilen bu dava yolunda biz bedel ödeyerek bu yeri satın almak zorunda kalıyoruz. Belediyemize, hizmet verebilmek adına bedel ödemek sorumluluğu da getirilmiş oldu. Bu anlamda da bir zararımız söz konusu ama biz bu bedeli ödeyerek hizmet vermeyi sürdüreceğiz" diye konuştu. Konak Belediyesi’nce satın alınacak Basmane’deki tarihi bina için rayiç bedel bir ay içinde Defterdarlık’a sunulacak. Bu bedel kabul edilmezse bedel tespiti mahkeme ile yapılacak.

Sınırlar değişmeyecek

Meclis toplantısında ayrıca Bayraklı Belediyesi ile yaşanan sınır itilafının sonucunu da açıklayan Başkan Pekdaş, İçişleri Bakanlığı’na yaptıkları itirazı da kazandıklarını söyledi. Pekdaş, "Bayraklı Belediye Meclisi’nin, İzmir Adliyesi’ni de içine alan sınırın Ankara Asfaltı’na kadar genişletilmesi yönünde bir kararı vardı. Buranın doğal sınır olduğu iddia ediliyordu. Bunun üzerine Konak Belediyesi olarak İçişleri Bakanlığı’na sözlü ve yazılı görüş bildirdik. Bu bölgeye uzun yıllardır Konak Belediyesi olarak biz hizmet veriyoruz. Dolayısıyla ’Konak’a aittir’ diye karar verilmiştir" dedi. Konuşmaların ardından yapılan meclis oturumunda gündemdeki maddeler görüşüldü.