Tarihi Bina Çağdaş Bir Yapıya Kavuşturulacak

19 Nisan 2010 günkü köşemizde okurumuz Ali Cambaz’ın şikayetini, “İzmir’e yakışmıyor” ve “Bina yetersiz ve burada trafik sorunu yaşanıyor” başlıkları ile Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü’ne ait işletmeden söz etmiştik. 3 Mayıs 2010 Pazartesi günü de aynı konuda bir yazı ile Büyükşehir’in bu bina ile ilgili projesini sormuştuk.

Tarihi bina 2010 yılı içinde çağdaş bir yapıya kavuşturulacakmış. Köşemize konu ile ilgili olarak gelen cevap yazısını aktarıyorum.

“Mezarlıklar Şube Müdürlüğü’nün Yenişehir Merkez binası 1910’lu yıllarda tütün deposu olarak inşa edilmiş, 1980’li yıllarda İzmir Belediyesi Mezarlıklar İdare Amirliği olarak faaliyete geçmiş ve 1984 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kurulmasıyla belediyeye bağlı Mezarlıklar Şube Müdürlüğü olarak  burada  cenaze defin hizmeti verilmeye başlanmıştır.

Restorasyon yapılacak

”Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nca SİT kapsamına alınan binanın, olduğu gibi korunacağını belirten yetkililer, “Şu anda bu binada cenaze defin hizmetleri devam etmektedir. İdare binası ve cenaze yıkama işlemlerinin yapıldığı gasilhane bölümü antibakteriyel temizlik maddeleri ile günde 2 kez görevliler tarafından dezenfekte edilmekte, haftalık ve aylık olarak da Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı tarafından kullanılan haşere ve dezenfekte kimyasalları ile ilaçlanarak tam bir hijyen ortamı sağlanmaktadır. Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan 2010 yılı çalışma programı çerçevesinde, belirtilen bina ve yapıların çağdaş ve modern bir yapıya kavuşturulması amacıyla gerekli keşif ve metraj çalışmaları yapılmış olup Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu ile koordinasyon sağlanarak restorasyon ve düzenleme çalışmaları programlanmıştır. Ayrıca, cenazesi olan acılı vatandaşlarımız için gerektiğinde Eşrefpaşa Hastanesi’nden doktor ve psikolog yardımı alınmaktadır” diyor.

Trafik ve otopark sorunu ne olacak?

Büyükşehir Belediyesi’nin cevap yazısında tarihi bina restore edilerek modern bir yapıya kavuşturulacağı belirtiliyor, çok güzel. Ayrıca işletmenin hijyeni ile doktor ve psikolog yardımı konularında da bilgi veriliyor. Bunlar için de teşekkür ediyoruz. Ancak, İzmir Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü bulunduğu yer itibariyle sorunların yaşanmasına neden oluyor. İlki, trafik sorunu. Bu yapının önündeki yol, İzmir’in en önemli çarşıları ile çeşitli meslek gruplarının oluşturduğu sitelerin, İZOTAŞ’ın, Pınarbaşı, Işıkkent ve Altındağ mahallelerinin kent merkezine ulaştığı bir cadde. Burası ayrıca İzmir’in dört önemli hastanesinin de bulunduğu bir yer.  İkinci sorun da araç park yeri konusu... Aynı anda 10-12 cenaze yakını bu merkeze geldiğinde araçlarını nereye park edeceklerini bilmiyor ve ceza yemek zorunda kalıyorlar.